Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Výstava snímků z plavení měla derniéru. Pokračuje však dál

 PRACHATICE - 25. srpna 2017 - 8:29 - Dvacet let uplynulo od začátku novodobého plavení dříví ve Schwarzenberském plavebním kanálu pro potěšení i poučení návštěvníků. Výročí připomíná výstava fotografií Hynka Hladíka a Zdeňka Přibyla v Zimní zahradě Nové radnice v Prachaticích. Zahájena byla 7. srpna bez vernisáže, ve čtvrtek 23. srpna měla slavnostní derniéru. Pokračuje však do 30. srpna a  návštěvníci si tak mohou fotografií užívat ještě několik dní. 

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk Přibyl, Hynek Hladík a Pavel Štětina

   Slavnostní derniéru provázela zpěvem za doprovodu kytary Slávka Tomešová ze souboru Libín-S. Na začátky plavení zavzpomínal na výstavě nazvané "20 let plavení dříví – 1997 až 2017 – 20 let česko-rakouské spolupráce" plavební ředitel Hynek Hladík. Připomněl zejména, že v roce 1997 pokročila rekonstrukce Schwarzenberského plavebního kanálu v oblasti hraničního potoka Ježová/Iglbach tak daleko, že bylo možné uspořádat v místech, kde se plavilo dřevo naposledy v roce 1916, první ukázku plavení dříví. Plavení podle jeho slov umožnila oprava úseku kanálu, kterou provedla rakouská strana za evropské peníze.

   Hynek Hladík přitom taktně pomlčel o tom, že to byl on sám, kdo s lopatou a krumpáčem v rukách začal čistit koryto zasutého kanálu na Ježové, v místě, kde stavitel kanálu v knížecích službách Josef Rosenauer provedl zkoušku ověřující, zda to půjde a voda unášející dřevo, poteče přes kopec. A tekla. A věříme, že poteče i nadále...

   "Tehdy před dvaceti lety ovšem u Ježové nebyl ani turistický hraniční přechod, to přišlo o rok později. Byly tak vytvořeny podmínky k pravidelným ukázkám plavení dříví doplněné kulturními akcemi. Začalo období novodobého plavení dříví. A již na počátku byl u toho folklorní soubor Libín-S Prachatice, který je po celých dvacet let spojen s děním na březích Schwarzenberského plavebního kanálu," uvedl Hynek Hladík.

   "Když jsem začal prohlížet dnes už historické fotografie, zjistil jsem, že snímky těch prvních plavení má kamarád Zdeněk Přibyl. Proto jsme tu oba," řekl Hynek Hladík. Novinář a fotograf Zdeněk Přibyl mu poděkoval za to, že ho ke kanálu přivedl a dal mu tak poznat zcela nový svět. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist