Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
 OBRAZEM: Začal 12. ročník mezinárodního workshopu SALVE

 PRACHATICE - 31. července 2017 - 22:59 - Rozdáním pláten a barev v neděli a přijetím dvou desítek výtvarných umělců v obřadní síni starostou města Martinem Malým v pondělí 31. července začal 12. ročník mezinárodní výtvarného workshopu SALVE Prachatice. Jeho vrcholem bude v neděli 6. srpna v Kulturním centru O.H. Hájka výstava vytvořených prací. Vernisáž výstavy, jejímž kurátorem je Václav Kuneš, začne v 18:00.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

   Účastníky SALVE nejprve pozdravil v obřadní síni Vít Pavlík, předseda Asociace jihočeských výtvarníků, která s Městem Prachatice a Svazem výtvarníků BBK Dolní Bavorsko akci spolupořádá. Vyjádřil své potěšení nad tím, že se workshopu účastní dvě desítky výtvarných umělců z různých zemí a popřál všem hodně úspěchů v tvorbě.

   Starosta Prachatic Martin Malý výtvarníky přivítal a stručně je seznámil s historií i současností města, které od svého založení díky obchodu se solí mělo vždycky bohaté mezinárodní kontakty. Šťastnou cestou vývoje se v něm zachovalo množství renesančních památek i fresek. Současné Prachatice mají tři muzea, tři galerie a čtyři desítky restaurací, z nichž dvě nabízejí pivo ze soukromých pivovarů. Město se umí o své návštěvníky postarat, uvedl mimo jiné starosta Martin Malý.   

   Téma letošního ročníku SALVE Prachatice je poměrně neobvyklé. "V tomto roce spojíme krásu výtvarného díla s domovem a vzpomínkou na místa dětských snů, fantazií i neopakovatelným pocitem se vztahem ke krajině rodné země účastníků, vyznání místům, která nelze pominout a nepředstavit, kde čerpají nové síly, a inspiraci pro svá díla," řekl k tomu hlavní organizátor SALVE a prachatický radní pro kulturu Václav Kuneš.

  Jak nás informovala vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková, v průběhu týdne budou výtvarníci střídat dny věnované tvorbě s dalším programem. K němu bude ve středu patřit i výlet na Lipensko - navštíví například hrad Vítkův kámen a Stezku korunami stromů. Čeká je i setkání s vedení města Prachatic a radními.

   Prachatická radnice zajišťuje ubytování, stravování a výstavu se slavnostní vernisáží. Městu zůstanou, tak jako v předchozích letech, od každého autora jedna až dvě práce do depozitáře. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist