Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
Výstava reliéfů z pálené hlíny nevidomého tvůrce Pavla Slámy

 PRACHATICE - 10. července 2017 - 8:44 - Ve dnech 13. - 25. července se v Prachaticích v prostorách společnosti KREBUL, Zlatá stezka 145, uskuteční hmatová výstava reliéfů z pálené hlíny na téma "Zastavení ze života Krista". Autorem je nevidomý výtvarník Pavel Sláma. 

 Z redakční pošty: Ing. Ivana STRÁNSKÁ, SONS Prachatice - Vimperk

   www.dre-kon.cz

   Výstavu pořádá Sjednocená organizace nevidomých a zrakově postižených (SONS) Prachatice - Vimperk ve spolupráci se společností ALITERA za finanční podpory Jihočeského kraje. A provázet ji po dobu trvání budou zajímavé akce.

   O tom, jak výstava vznikala, nám vyprávěla lektorka ing. arch. Tereza Axmanová.

   V roce 2012 v rámci půlroční vzdělávací nástavby, kterou si každý náš tehdejší student mohl zvolit dle vlastního zájmu, si Pavel Sláma zvolil reliéf. Hledala jsem tedy téma vhodné pro další vzdělávání v reliéfu a zároveň téma, které by Pavla oslovilo. Věděla jsem, že kromě modelování je jeho světem rodina a víra. Napadlo mě tedy, že bychom mohli pracovat na tématu křížové cesty.

   Ale když jsem sbírala informace a dělala svou pedagogickou přípravu, tak jsem přišla k závěru, že bychom byli v klasickém pojetí křížové cesty zavření nejen výukově, ale i obsahově. Víceméně by byla ústředním motivem vždy postava s křížem. A tak jsem Pavlovi nabídla téma, které nabízelo širší výběr - Zastavení ze života Krista. To ho velmi silně oslovilo a začal na něm pracovat.

   Naše výuka spočívá v tom, že žáka řemeslně zdokonalujeme, rozšiřujeme jeho databázi, jak své představy technicky co nejlépe převést do hlíny. Ale snažíme se nezasahovat do osobitého výtvarného projevu. Cílem výuky je podporovat žáka, aby neutíkal ke zjednodušení práce jen z důvodu, že si není jistý výsledkem, aby zkoušel nové věci. Vybízíme, aby se odvážil upřednostnit své „vidění“ a nepodřizoval se vidění ostatních.

   Touto cestou tedy vznikaly v průběhu let 2012 – 2015 tyto reliéfy, které přerostly z výukového zadání do Pavlovy osobní výtvarné výpovědi.
V Prachaticích budete mít jedinečnou možnost podívat se na zajímavé reliéfy, ale nejen očima, ale i hmatem. Můžete si vyzkoušet, jak vnímají svět nevidomí lidé. Jejich svět je obohacen o hmatové zážitky, o zážitky sluchové a i čichové.

   V rámci výstavy jsme pro vás připravili i doprovodný program. Ve čtvrtek 13. července od 14:00 bude výstava zahájena vernisáží, na kterou přijede i sám autor a zástupci, lektoři, společnosti ALITERA.

   V úterý 18. července od 10:00 bude probíhat soutěž ve výrobě zeleninových salátů a prezentace pomůcek a služeb pro zrakově postižené. Navštíví nás zástupci společností Adaptech a Tyfloservis České Budějovice. V úterý 25. července od 14:00 se bude konat povídání na téma Brailovo písmo s ukázkami čtení a psaní. Dozvíte se i zajímavosti o jeho autorovi. Tímto bude výstava ukončena. Přijďte se podívat a obohatit se o nové zážitky!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist