Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 FOTO: První letní pečení v Lenoře se celému týmu vydařilo

 LENORA - 9. července 2017 - 00:00 - První letní sobota přilákala do Lenory k historické peci pěknou návštěvu. Tradiční pečení v obecní peci přivedlo na levý břeh Teplé Vltavy návštěvníky, turisty a cyklisty ze všech koutů republiky a dokonce se zde zastavili aji chlapci z Bratislavy. Tak nezapomeňte - i o prázdninách, vždy každou poslední sobotu v měsíci!

 Text a foto: Ladislav Beran

   www.dre-kon.cz

   Příchozí přivítal pan Augustin Sobotovič z Velké lóže pecařské a představil pecařský spolek v Lenoře a všechny, kteří se na pečení podílí.
Již od roku 1834 se peče v Lenoře v této peci, která je poslední ze tří původních.

   "Pan Majer ze zdejší sklárny to má vše na svědomí, on kdysi přemýšlel, jak by si ženy ulehčily práci, a taky někde si popovídaly po sousedsky. Vymyslel tyto pece, ve kterých se peklo téměř vše - od buchet po chleba, ale i husičku a prý také kachnu zvládla upéct. My zde dnes pečeme tradiční housky, česnekové placky a chléb,"  dodal Augustin Sobotovič.

   Tradičním zpěvem pecařské hymny Pec nám spadla sobotní pečení začalo. O dobroty z pece byl tradičně velký zájem. Chutnalo malým i velkým, i sluníčková skupinka cyklistů z Karlových Varů si pošmákla. "Jsme na Borových Ladách a dnes jedeme okruh sem a zpět. Moc se nám tady líbí a již sedmý rok se u pece touto dobou zastavujeme," řekl nám statný cyklista coby mluvčí usměvavých kolařů.

   Všechny přítomné, ale i vás čtenáře PRACHATICKOnews.cz, zve Velká lóže pecařská, spolek Lenora, na sobotu 29. července, kdy bude v Lenoře tradiční Slavnost chleba.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist