Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Kytice za Olbrama Zoubka, zanechal stopu také v Prachaticích

 PRACHATICE - 5. července 2017 - 9:28 - Se sochařem - legendou - Olbramem Zoubkem, který zesnul ve věku 91 let, jsme se před nedávnem pietně rozloučili i v Prachaticích. Město a lidé tady k němu měli a mají dobrý vztah. Vystavoval tu před léty své originální sochy v ve významné galerii Dolní brána a najdeme tu i dvě jeho zajímavá díla.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   V den pohřbu Olbrama Zoubka, v pátek 23. června, položili představitelé města Prachatic kytici k jím vytvořené plastice v prachatickém Národním domě. Kolem ní procházela stovka hostů Slavností solné Zlaté stezky, největších městských slavností na bázi renesanční minulosti města.

   "Manželka Olbrama Zoubka Marie, autorova silná tvůrčí inspirace, zvala dopisem mě osobně a představitele naší radnice k účasti na pietním rozloučení. Velmi si toho vážíme, a byli jsme tam s ní a s ostatními mistrovými přáteli v duchu přítomni. Naše povinnosti k desítkám představitelů měst a zemí včetně zahraničních a několika tisícům hostů přijíždějících na naše Slavnosti solné Zlaté stezky připravované po celý rok, nám nedovolily se posledního rozloučení s mistrem Olbramem Zoubkem zúčastnit osobně. Nezapomněli jsme však a na důkaz naší úcty a posledního poděkování jsme položili kytici bílých květů k mistrově plastice v předsálí našeho kulturně společenského centra Národní dům v Prachaticích. Zůstane navždy v našich srdcích," řekla vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková.

   Olbram Zoubek se výrazným způsobem zasloužil o rozvoj české architektonické plastiky a byl jedním z nejvýznamnějších českých sochařů druhé poloviny 20. století. Město si velmi považuje, že jeho díla zdobí i Prachatice. Vedle plastiky v Národním domě je to i Zoubkova kašnička, umístěná na Malém náměstí před klasickým městským panoramatem hradeb, renesanční Dolní brány a gotického chrámu sv. Jakuba Většího.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist