Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Volarské pracoviště DDM o Dni otevřených dveří

 VOLARY - 5. června 2017 - 20:24 - Dopoledne patřilo na volarském pracovišti DDM Prachatice ve středu 31. května o Dni otevřených dveří dětem z mateřských škol a základní školy, odpoledne pak veřejnosti.

 Text a foto: Ladislav Beran

   www.dre-kon.cz

   Děti z mateřských škol přivítala a provedla Vladimíra Laschová, pedagožka volného času. Děti si prošly budovu i jednotlivé klubovny. Zahrály si různé hry a vyrobily pěkné výrobky. Nejvíce se zdržely u náramného modelu železnice, které dominují volarské domy, ale i známé evropské stavby. Součástí byla výstava fotografií Matyáše Madara, žáka základní školy ve Volarech Kaplický potok.

   Odpoledne patřilo veřejnosti. To byla otevřena výstava Celoživotní práce Josefa Čady, který vedl ve Volarech mladé modeláře a mnozí z nich zůstali u svého koníčka dodnes, a hlavně bylo to mnoho a mnoho generací.
Na zahájení výstavy přijala pozvání dcera Hana Tesařová s manželem Janem. Při pěkném posezení u kávy a čaje jsme zavzpomínali na pana Josefa, který byl vynikajícím člověkem, vychovatelem, turistou a modelářem. Paní Hana dovezla i zápisník, který si tatínek vedl, a zde byla fotografie jeho prvního modelu. Bylo to letadlo, a panu Čadovi tehdy deset let a psal se rok 1929.



   Paní Hana vzpomínala na tatínka, jak s ním jezdila na výlety, a hlavně značit, poněvadž byl značkařem Českého klubu turistů. "Byly to vždy nádherné výlety a mamka nás čekala a potom hubovala na to, jak vypadáme," dodala.

   Dlouholetý spolupracovník pana Čady pan Kadlec v diskusi dodal, že s Pepíčkem to byla parádní spolupráce, on lepil modely, já dělal elektriku a tiskového mluvčího, neboť on výřečný nebyl a vždy říkal - máš to na starost, já radši lepím, než mluvím, a vždy to nám to klapalo.

   Pan Josef Čada odkázal volarskému pracovišti 150 modelů letadel, které nyní budou ve stálé expozici v krásné prosklené vitríně, kterou zhotovil volarský truhlář a instalaci letadel provedl pan Kadlec. Vitrína byla vyrobena s přispěním grantu Jihočeského kraje a částečně z vlastních zdrojů. Vystavené modely jsou v jedné z kluboven a bude možné je vidět v provozní době.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist