Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Desátá konference byla o holokaustu a multikulturní výchově

 VOLARY - 19. května 2017 - 9:14 - Desátá konference o holocaustu a multikulturní výchově se uskutečnila ve Volarech ve dnech 11. – 12. května.  Mezinárodní setkání přineslo řadu inspirativních projektů a aktiv, připomínajících válečné období a reagujících na současné dění ve světě.

 Z redakční pošty: Zdeněk Krejsa, ředitel, KreBul, o.p.s., foto - KreBul a Zdeněk Přibyl, PRACHATICKOnews.cz

   www.dre-kon.cz  

   Konferenci „Volary a pochod smrti – multikulturní výchova v praxi“ se organizátorům z KreBul, o.p.s., podařilo již podesáté zrealizovat ve Volarech, a to pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje. Hlavním cílem konference bylo představit zajímavé projekty na poli multikulturní výchovy, diskutovat o možnostech pedagogů – dějepisářů - v začlenění tématu do výuky, setkání s pamětnicí, informace o dvou koncentračních táborech – Nováky (Slovensko) a Helmbrechts (Německo), výměna příkladů dobré praxe v ČR i zahraničí.

   Konferenci zahájilo hudební vystoupení bratrů Michala a Matěje Černých a zdravice místostarosty Prachatic Jana Klimeše. Z videozáznamu nejprve pozdravil přítomné poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Martin Klus. Ten poukázal na důležitost multikulturní výchovy, zejména v kontextu současné doby na Slovensku, kdy zejména u mladých stoupá podpora neonacistických uskupení.

   Telemost do Izraele pak zprostředkoval setkání s přímou účastnicí volarského pochodu smrti paní Evou Erbenovou. „Jsem jedna z posledních, které tento pochod přežily. Jsem ráda, že se ve Volarech ani po takové době nezapomíná. Věřím, že se napodzim do Volar podívám, navštívím místní hřbitov a setkám se s žáky školy i veřejností,“ vzkázala účastníkům konference a veřejnosti Eva Erbenová.

   Ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích Antonín Sekyrka seznámil s průběhem a výsledky projektu Zmizelé a nalézané osudy - memento dvou světových válek ve 20. století pro mladého člověka. Gymnázium ho realizovalo a jeho výsledky dále využívá také se svými polskými partnery.

   Projekt byl například vedle mapování osudů židovské synagogy v Českých Budějovicích zaměřen na hřbitovy obětí 1. světové války v Haliči, kde na prostých náhrobcích je stále vidět řadu českých příjmení, a 2. světové války ve vyhlazovacím koncentračním táboře v polské Osvětimi. Studenti tato a další místa v rámci projektu navštívili a svoje pocity ztvárnili v komponovaných fotografiích, dopise a výtvarných dílech, která nyní vystavují. Výstava těchto emotivních prací se uskutečnila i v ZŠ ve Volarech.

   Velmi zajímavá byla aktivita Hanky Rabenhauptové, která vytvořila speciální pohlednici, věnovanou KreBul, o.p.s., zachycující aktivity v oblasti multikulturní výchovy. Pohlednice poté náhodně sestavené dvojice návštěvníků konference adresovaly nejen pamětníkům holocaustu. Každou s osobním přáním a poselstvím. Posláno tak bylo celkem 23 pohlednic, a to jak pamětníkům, tak také těm, kdo konferenci finančně i morálně zaštiťují.

   Během konference byl představen nově vznikající výstup, a to knihovnička materiálů a publikací, věnující se tématu holocaustu, ale také multikulturní výchově. Knihovnička najde své místo v prostorách KreBul, o.p.s., na Zlaté stezce 145 v Prachaticích a přístupná bude k místnímu bádání a studiu.

   Po třech letech zavítal na konferenci Stefan Pöhlman, starosta města Helmbrechts, kde byl koncentrační tábor, odkud šly ženy pochod smrti až do Volar. Ve svém vystoupení se zabýval například tím, jak jeho město vypadá v dnešní době, jak zde pracují s uprchlíky. Poukázal na důležitost připomínat konkrétní příběhy žen z pochodu smrti a ukazovat místa, která jsou s ním spojena. Jako jeden z příkladů uvedl třeba cyklostezku v okolí města, která vede po stopách pochodu smrti.

   Také v letošním roce se podařilo přivítat ve Volarech pamětnici holocaustu paní Dagmar Lieblovou. Ta svůj program zahájila nejprve besedou se studenty Gymnázia ve Vimperku. Její příspěvek na konferenci pak poskytl odpověď na význam názvu její knihy – Přepsali se, tak jsem tady. Za záchranu života vděčí paní Lieblová neznámému člověku, který udělal v Osvětimi chybu v jejím roce narození (narozena 1929, přepsáno na 1925), čímž byla považována za starší a stala se tak práce schopnou.

   U příležitosti desátého výročí konference představil KreBul, o.p.s., deset karet, zachycujících výstupy vzdělávání o holocaustu a multikultuře v aktivitách organizace. Představení a krátkého komentáře k jednotlivým aktivitám se ujal ředitel Zdeněk Krejsa.

   V letošním roce se opět ve Volarech vystřídala celá řada řečníků, mezi nimiž byli Antonín Sekyrka, Jan Klimeš, Jiří Dvořák, Erik Kližan, Tereza Perná, Jiří Gabriel Kučera, Iva Sonnbergerová, Andrej Čierny.

   Letošní, desátý ročník, byl o multikultuře nejen teoreticky, ale i setkáním čtyř národností na konferenci – české, slovenské, německé a turecké - také prakticky. Výměna zkušeností a poznatků tak probíhala také v neformálních setkáních, kde se zrodil nejeden nápad do příštích let.

   Zakončení konference patřilo tradičně pietnímu aktu na hřbitově obětí pochodu smrti, kde starosta města Helmbrechts Stefan Pöhlman a ředitel KreBul, o.p.s. položili květiny a minutou ticha spolu se všemi přítomnými, uctili památku obětí druhé světové války.

   Konference je součástí projektu Vzpomínka pro lidskost 2017, podpořeného z prostředků Nadačního fondu obětem holocaustu a Jihočeského kraje. Mediálními partnery se stal Český rozhlas České Budějovice a internetový deník PRACHATICKOnews.cz. Děkujeme touto cestou také vedení městského hotelu Bobík za perfektní servis při realizaci konference.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist