Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Schwarzenberský kanál o víkendu zahájí 20. plavební sezónu

 PRACHATICE/NOVÁ PEC - 15. května 2017 - 14:45 - Nová, už 20.  novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanále, začne slavnostně o nadcházejícím víkendu. A to nejdříve v pátek v podvečer v Prachaticích, a pak v sobotu v Nové Peci - Jeleních Vrších. Informoval o tom plavební ředitel inženýr Hynek Hladík.

 Text: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Slavnost zahájení 20. novodobé plavební sezóny 2017 začne již v pátek 19. května v Prachaticích. "Od 18:00 hodin vystoupí na pódiu na parkánu folklorní soubor Libín-S Prachatice, nositel hranice překračujícího projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu, a jeho hlavní host - dětský folklorní soubor Ostravička. Věříme, že na zahájení slavnosti přijdou ve velkém počtu nejen Prachatičtí, ale i přespolní," napsal plavební ředitel Hynek Hladík v úvodu svého plavebního rozkazu. Informoval už o něm podle svých slov plavební personál, vodníka Žbluňkala ze Schwarzenberského plavebního kanálu a nyní - i naším prostřednictvím - veřejnost.

   Přímo na Schwarzenberském plavebním kanálu bude jubilejní plavební sezóna zahájena v sobotu 20. května. Bude to první letošní událost v režii projektu Setkání s tradicí. "Začneme o půl jedenácté u horního portálu plavebního tunelu na Jeleních Vrších. Po krátkém oficiálním přivítání v romantickém prostředí před portálem tunelu se představí "pohádková babička" Helena Svobodová z Prachatic a "skřítek ze Solné komory" Helmut Wittmann se svými pohádkami z obou stran Šumavy," uvedl Hynek Hladík.

   Vyprávění Heleny Svobodové a Helmuta Wittmanna v češtině a v hornorakouském nářečí bude rozděleno do dvou porcí. Samozřejmě musí v první části zaznít pohádka Ivo Stehlíka O tom, jak vodníkovi Žbluňkalovi uplavalo velké prádlo. Ovšemže ji oba vypravěči uvádějí jako Pohádku o vodníkovi ze Schwarzenberského plavebního kanálu. Že ji ještě neznáte? Teď budete mít znovu výbornou příležitost se s ní seznámit. A ještě vám k tomu hudební doprovod obstarají muzikanti folklorního souboru Libín-S Prachatice.

   Vzhledem k zatím nestálému počasí se nabízí otázka, co by bylo, kdyby to v sobotu na kanále s počasím nevyšlo? "V takovém případě je připravena i mokrá varianta. I první porce pohádek by zazněla ve stodole domu č.p. 13 na Jeleních Vrších v expozici KANÁL EXPO, kde se bude vyprávět druhá porce pohádek krátce po třetí hodině," odpověděl Hynek Hladík.

   Podrobnosti o projektu a samotném Schwarzenberském plavebním kanálu, který si letos začátkem května připomněl 228 let od zahájení výstavby prvního úseku, najdete na webu www.schw-kan.com.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist