Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Sněhová kalamita se našemu regionu tentokrát už nevyhnula

 PRACHATICKO - 28. - 29. dubna 2017 - Došlo i na nás. Často jsme totiž během zimy i letošního jara slýchali o kalamitách, sněhových nebo třeba zátopových, hlavně na severu Čech. A už dva dny nás odcházející zima také trápí mokrou sněhovou nadílkou. 

AKTUALIZOVÁNO!

 Text a foto: Zdeněk Přibyl, Ladislav Beran, Hynek Okleštěk, Luděk Ludvík a zpravodajové 

   www.dre-kon.cz

   Už ve čtvrtek 27. dubna prachatičtí profesionální hasiči a jednotka HZPS Správy železniční dopravní cesty České Budějovice spolupracovali u Chrobol, části obce Leptač, při odklízení stromů spadlých přes železniční trať. Stejný zásah provedla také vimperská profesionální jednotka, a to ve Vimperku, části obce Pravětín. Informovala o tom mluvčí jihočeského Hasičského záchranného sboru Vendula Matějů.

   V noci ze čtvrtka na pátek 28. dubna udeřila odcházející zima plnou silou, nejen na Šumavě a v Pošumaví, ale třeba i v Prachaticích, které bývají jinak na sníh v posledních letech vcelku skoupé. Dokonce tu popadaly i stromy na silnice. Hustě sněžit mělo všude do šesti ráno, pak by měl sníh odtávat. Varování však platilo až do sobotního poledne.   

   Kalamitní stav platil původně pro celý Jihočeský kraj a následně hlavně pro Prachaticko. Podle slov mluvčí jihočeských hasičských záchranářů Venduly Matějů bylo však nejvíce postiženo zejména Volarsko. Silničáři na Prachaticku vyrazili s deseti sypači a třemi traktory ještě v noci.

   Dnes, v pátek, ráno musela Policie ČR na přechodnou dobu uzavřít silnice Prachatice - Vitějovice. Ta byla doslova zavalená ohnutými nebo zlámanými mladými břízami.  Zavřená byla i silnice Vimperk - Strážný. Provoz už tam dopoledne s opatrností byl možný, i když u silnic stála řada kamionů a hrozily i popadané, ale již odřezané stromy. Autobusová doprava v regionu však byla do značné míry ochromena, opakované výpadky proudu zaviněné většinou pádem stromů a větví nebyly žádnou zvláštností.

   Ještě dnes dopoledne vroubily silnici z Prachatic na Volary ostavené kamióny a nákladní vozy. Nebylo ani divu, protože náš redakční fotograf se sám přesvědčil, že kopečky sněhu padající ze stromů na silnici, jsou kluzké jako had. Kamiony ovšem také stále jezdily! Zejména jsme u 'Fefrovského rybníčku v zatáčkách viděli celou kolonu kamionů, kterým se od Libínského Sedla dařilo projet.

   Traktor s radnicí, který jel před námi od Starých Prachatic a sjížděl do Prachatic, už dopoledne jen začišťoval vozovku. Ale práce měl stále ještě dost. Při obhlídce města jsme viděli průjezdné ulice, i když ne všude uklizené. Tu a tam se hromadily větve se zelenými listy, které ulámal těžký sníh. Ten také rychle odtával...

   Souhrnná zpráva z Jihočeského HZS říká, že od páteční půlnoci 28. dubna do dnešní 14. hodiny vyjeli hasiči na Prachaticku k 60 událostem, při nichž odklízeli ze silnice stromy spadlé pod tíhou těžkého mokrého sněhu.

   Ráno o půl osmé zasahovali při dopravní nehodě ve Vadkově u Lhenic. Vyprostili tady z příkopu osobní auto, které sjelo z velmi kluzké a zasněžené vozovky. Nikdo nebyl zraněn.

   Půl hodiny nato prachatická profesionální jednotka vyjížděla do domu v České ulici, kde mezi přízemím a prvním patrem uvízla v zaseknutém výtahu babička s malým vnukem. U výtahu se hasiči potkali s pracovníkem servisní služby, který osoby vyprostil. Problém mohl nastat při výpadku proudu.

   Jen o další půlhodinu později na silnici I. třídy č. 4 u Kubovy Huti zasahovali profesionální hasiči ze stanice Vimperk u dopravní nehody kamiónu. Ten sjel ze zasněžené silnice do příkopu. Hasiči ho lanem z cisterny vytáhli zpět na silnici. Nikdo nebyl zraněn.

Mokrá sněhová kalamita rychle končí v sobotu 29. dubna i v Prachaticích. Škody na stromech, jsou hodně smutné. Jako na sakurách v Italské ullci:

Dva snímky nám poslal také náš spolupracovník Hynek Okleštěk z Prachatic:

Další fotografie, jedna z nejvýstižnějších, je od Luďka Ludvíka z Prachatic:

Zprávu o těžce sněhovou kalamitou postiženém Volarsku nám odpoledne po 15. hodině poslal náš stálý spolupracovník Ladislav Beran.

    Silnice na Lenoru už byla sjízdná, čtyřka prý též a je pluhovaná.
Stále sněží, jde o těžký mokrý sníh, největší problém tvoří provislé větve. Nejezdily vlaky a docházelo a stále dochází k výpadkům elektrického proudu.

   V pondělí začíná na Soumarském mostě vodácká sezóna, proto v informačním místě NP Šumava se na její zahájení připravovali. Pojede se s registrací, bez průvodce, vody je dost. Pokud přijde velké tání, doporučuji sledovat situaci ke sjíždění na internetu, poněvadž voda může rychle stoupat.

   Fotografie jsou ze silnice od Soumarského mostu do Volar. První je silnice na České Žleby a druhá zelená turistická cesta. A potom již teplá Vltava, silnice do Volar, Volary a okolí - píše Láďa Beran.

   Opakovaně se nám v pátek 28. dubna večer ozval Ladislav Beran.

   "Právě jsem absolvoval cestu s vozidlem Správy a údržby silnic přes Soumarský most, České Žleby, Hliniště a Volary. S Jaroslavem Šturmou, který již 25 let ovládá taje silničního moderního vozu s radlicí,  když protahoval cestu na České Žleby. Dnes to jedu po pátý, ale na rozdíl od Mlynařovic, odkud jedu, je to tady pohádka - hlásí mi hned na úvod.

   Již třetí den padá těžký mokrý sníh, a tak se muselo najet na zimní údržbu. Cesta je v pohodě a nepotkáváme ani moc aut. V Hliništi otočka a zpět do Volar. Docela solidní, ale pod sjezdovkou v Českých Žlebech jako by jsme tudy před chvílí nejeli. Jsou odhrnuta poslední místa, u Soumarského mostu potkáváme několik aut s koly na střeše, což ukazuje optimismus, že toto počasí brzy skončí."

   A ještě jednou Ladislav Beran:

   Brzo ráno v sobotu 29. dubna jsem měl možnost opět se zaměstnancem správy údržby silnic Prachatice Jaroslavem Šturmou z volarské základny vyjet na trasu Mlynařovice - Blažejovice. Po páteční prověrce sil a schopností silničářů, hasičů, elektrikářů a mnoha dobrovolníků, kteří likvidovali následky kalamity, jež zavalila celou republiku a neopomněla i náš okres, se už snad vše uklidní a skončí.

   Nasedáme ve Volarech a jedeme. Je to již klidná jízda, aniž bychom potkali vozidla. Sněhová pokrývka je nízká a drží ji mrazík. Pod radlicí vozu mizí a snad na dlouho dobu jen pár větví na silnici a několik provisů tak trochu komplikuje jízdu, ale jinak jde vše hladce. Před Mlynařovicemi již vychází slunce a tak je cesta v pohodě i přes Cudrovice a z pod Blaježojovic zpět do Volar. Vozovka je upravena, a tak možné nebezpečí dnes může být padání sněhu z převislých větví či jejich lámání. (Ladislav Beran, Volary)

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist