Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
 Za Bohuslavem Naušem, velkou osobností v ochraně přírody

 PRACHATICE - 26. dubna 2017 - 15:44 - Ve věku nedožitých 88 let zemřel v úterý 25. dubna Bohuslav Nauš z Prachatic, dlouholetý inspektor ochrany přírody a významná osobnost na poli ochrany přírody a péče o životní prostředí, botanik, ornitolog, mineralog a geolog. Byl rovněž nositelem mezinárodní Ceny naděje a porozumění a Ceny města Prachatic.

 Text. Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Poslední rozloučení s Bohuslavem Naušem bude v pátek 28. dubna ve 13:00 v městské smuteční síni na hřbitově sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích.

   Společně s přáteli ještě Bohuslav Nauš nedávno oslavil na výstavě v Zimní zahradě Nové radnice 50. narozeniny Dřípatky, kterou rozvíjel spolu s učitelem ZŠ Vodňanská Alešem Záveským jako Stanici mladých ochránců přírody, první v Československu. I zde byla vystavena například jedna z řady publikací, které Bohuslav Nauš připravil či se na nich podílel - útlý, ale nedocenitelný a dnes už legendární mineralogický průvodce Prachatice kamenné.

   "Od roku 1971 pracoval Bohuslav Nauš ve státní ochraně přírody jako profesionální pracovník, později jako inspektor. Výrazně přispěl k záchraně vzácných a chráněných druhů rostlin a živočichů před jejich úplným zničením rekultivacemi, melioracemi, zatopením vodními nádržemi a jinými činnostmi. Čest jeho památce!," napsal o něm na městském webu starosta Prachatic Martin Malý.

   Bohuslav Nauš se narodil 24. prosince 1929 v Žáru na Prachaticku. Na své pouti za vzděláním neminul ani Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni. Jeho vztah k přírodě, který získával od dětství, ho postupně přivedl do řad ochránců přírody. Dlouho působil jak dobrovolný strážce Chráněné krajinné oblasti Šumava. 

   Podrobnější informace o bohaté ochranářské, badatelské a publikační činnosti Bohuslava Nauše si můžete přečíst zde.

Velký potlesk při vernisáži výstavy k 50. narozeninám Dřípatky patřil v komorní galerii Zimní zahrada na prachatické radnici zaslouženě právě Bohuslavu Naušovi.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist