Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Autorka knihy o pochodu smrti besedovala se svými čtenáři

 PRACHATICE - 3. února 2017 - 12:57 - V rámci pořadů k připomenutí 10 let činnosti obecně prospěšné společnosti KreBul se v pátek 27. ledna konala v prachatickém SeniorPointu na Zlaté stezce beseda s autorkou knihy o pochodu smrti Jaroslavou Krejsovou z Volar.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

   www.dre-kon.cz

   Kniha o pochodu smrti židovských žen na konci druhé světové války z německého Helmbrechtsu do Volar, která nese název Přes Volary přešla smrt: pochod smrti očima pamětníků a jejímž spoluautorem je autorčin vnuk, dnešní ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa, se dočkala už dvojího vydání, a to ve třech jazycích - česky, anglicky a německy.

   O to bylo pro čtenáře zajímavější, že na počátku tvorby této knihy to hlavní autorka Jaroslava Krejsová vůbec neměla lehké. Nikterak jí nešli na ruku při získávání materiálů právě ti lidé, kteří by jí mohli nejvíce pomoci. Ale nevzdala se, cesta ji zavedla až do vládních kruhů. Tam potkala lidi mnohem ochotnější.

   Autorka také připomněla pomoc pana Robinsona ze Spojených států amerických, který spolu s fotografiemi přivezl do Volar dokumentární film obsahující i záběry z vyzvedávání ostatků zahynuvším žen a jejich pochovávání na hřbitově obětí pochodu smrti. Film, o jehož ozvučení se odborně postaral druhý z vnuků Jaroslavy Krejsové filmař Petr Krejsa, má stále k dispozici.

   Stále živé a poučné jsou i zkušenosti získané při zajištění finanční stránky vydání knihy o pochodu smrti. Ostatně - právě v tu chvíli se zrodila myšlenka založení společnosti, ze které se vyvinul dnešní KreBul, o.p.s.

   Připomeňme si, že v SeniorPointu v Prachaticích je stále možné si prohlédnout výstavu o pochodu smrti. Tvoří ji deset panelů s historickými materiály a dokumenty, které se podařilo získat o.p.s. a paní Jaroslavě Krejsové. Cenné jsou zde hlavně slovem i obrazem dokumentované příběhy čtyř žen, které pochod přežily.

   Na stejném místě, v SeniorPointu Prachatice, se v pátek 10. února uskuteční beseda s další pamětnicí holocaustu, doktorkou Dagmar Lieblovou. Začátek bude ve 14:00 hodin.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist