Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Se šťastnou sedmičkou startuje už v sobotu Bázumský pohár 

 ŠUMAVA - 26. ledna 2017 - 14:26 - V letošním roce se již posedmé uskuteční závody v obřím slalomu pro neregistrované lyžaře do 16ti let Bázumský pohár. Jeho pořadatelem je mikroregion Horní Vltava - Boubínsko. Termíny letošního ročníku jsou: 28. ledna Horní Vltavice, 11. února České Žleby, 25. února Strážný a 11. března Kubova Huť.

 Text: Ladislav Beran a Zdeňka Lelková, ilustrační foto Ladislav Beran

   www.dre-kon.cz

   Závod vznikl ve střediscích Horní Vltavice a Kubova Huť k poměření sil dětí z těchto obcích a okolí. Vymyslel jej Jaroslav Mach, který byl vlekařem v Horní Vltavici, společně s ředitelem SKI školy Kubova Huť Jiřím Bartošíkem a oběma starosty těchto obcí Jiřím Fastnerem a Zbyňkem Klosem.

   První ročník se na sjezdových tratích Nad Kovárnou a Obrovec vydařil a zrodila se myšlenka pěkného závodu. Od druhého ročníku převzal nad závodem pořadatelství mikroregion Horní Vltava - Boubínsko, přistoupila obec Stožec a SKI areál České Žleby s vydatnou pomocí SKI klubu Šumava Volary. Třetí ročník se rozšířil o dva nové SKI areály Kvildu a Strážný, a tím se uzavřel počet středisek a Bázumský pohár dostal nový, velmi pěkný rozměr.

   Na Kvildě se závod vydařil, ale po tomto ročníku nastaly jednak špatné zimy a také Kvildští po dohodě odstoupili, neboť zde mají přes zimní sezónu mnoho akcí, a tak náš závod by se již nevešel do jejich koncepce. To chápeme a i dnes jim za závod, který zde byl v roce 2013, moc děkujeme.

   Mikroregion Horní Vltava - Boubínsko se stal od druhého ročníku pořadatelem s vydatným přispěním předsedkyně ing. Zdeňky Lelkové, coby ředitelky závodů, a pana Ladislava Berana, hlavního rozhodčího.

    Velká část práce a financování zůstává na obcích, v jejichž areálech se závod uskutečňuje. Zde jednotliví starostové a ředitelé SKI areálů vydatně pomáhají, připravují svahy a zabezpečují ceny v závodech, a za to vše jim patří obrovské poděkování.

   Velkou pomocí je každoroční stavění tratě Jiřím Tairichem, který má cit pro kategorie dětí i svahy, kde se závodí, a on vždy ví, jak vše připravit pro tu velkou cílovou skupinu dětí. Ceny za celkové umístění potom garantuje mikroregion Horní Vltava - Boubínsko. Závod má již své místo v kalendáři a o tom, že je o něj zájem, svědčí vždy poměrně velká účast dětí, která je v průměru šedesát závodníků.
 


   Startovné na všech závodech je 50  korun a s financováním celkově jsou problémy. V uplynulých letech se podařilo získat dotaci 20 tisíc korun od Jihočeského kraje, za kterou jsme nakoupili krásná startovní čísla s propagací mikroregionu.

   Pro letošní závod se podařilo získat i generálního sponzora, kterým je Městys Strážný. Moc mu tímto moc děkujeme za podporu, kterou věnuje práci s dětmi v našem regionu. Věříme, že v této přínosné spolupráci budeme i nadále pokračovat.

   Pro připomenutí uvádíme i jména dosavadních absolutních vítězů jednotlivých ročníků: Rok 2011 - Jaromír Kříž z Horní Vltavice, 2012 - Marie Korandová ze Stožce, 2013 - Simona Mikešová z Horní Vltavice,
2014  - Marie Korandová ze Stožce, 2015 - Matěj Mašek z Volar. Rok 2016,  vzhledem k nedostatku sněhu v loňském roce, bude uzavřen prvním závodem v roce 2017.

   Mediálními partnery jsou již po několik let Šumavanet, JVP kabelová televize a internetový deník PRACHATICKOnews.cz.

   Vše, co se týče letošního ročníku, najdou zájemci o závod na oficiálních stránkách Bázumského poháru na facebooku, na stránkách jednotlivých pořadatelských obcí a na stránkách mikroregionu Horní Vltava - Boubínsko.

   Cílem našeho závodu není vychovávat profesionální lyžaře, ale jde o to aby děti ukázaly, co se na našich regionálních sjezdovkách naučily, poměřily své dovednosti a našly se mezi nimi možná i budoucí závodníci.

   Tímto zveme zájemce o alpskou disciplínu obřího slalomu na letošní ročník tradičního závodu a přejeme všem hodně zdaru!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist