Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Jubilující KreBul připravil výstavu o pochodu smrti

 PRACHATICE - 26. ledna 2017 - 8:01 - Obecně prospěšná společnost KreBul si letos připomíná deset let své činnosti tak, jak jsme u ní  chvályhodně zvyklí - sérií pořadů pro veřejnost. Prvním z nich bylo v pátek 20. ledna otevření výstavy dokumentů nazvané Volary a pochod smrti. Přístupná je v prachatickém SeniorPointu u Štěpánčina parku v pracovních dnech.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Zahájení výstavy se zúčastnil místostarosta Prachatic Jan Klimeš. Ocenil zejména desetiletou záslužnou práci o.p.s. KreBul směřující hlavně k mladým lidem. Jeho vystoupení přešlo do debaty o tom, že se mladí zajímají o historické události spojené s koncem druhé světové války, ale je třeba je zaujmout, K tomu právě slouží příběhy konkrétních lidí a setkávání s pamětníky, které KreBul organizuje, i návštěvy památných míst.

   Jak uvedl ředitel společnosti KreBul Zdeněk Krejsa, výstavu tvoří deset panelů s historickými materiály a dokumenty, které se k pochodu smrti židovských žen na konci druhé světové války z německého Helmbrechtsu do Volar podařilo získat o.p.s. a paní Jaroslavě Krejsové z Volar. Její kniha Přes Volary přešla smrt: pochod smrti očima pamětníků, jíž je Zdeněk Krejsa, autorčin vnuk, spoluautorem, vyšla už ve třetím vydání, celkem ve třech jazycích - česky, anglicky a německy.

   Čtyři samostatné panely výstavy jsou věnovány životním příběhům čtyř žen, které pochod přežily - Halině Tenglerové, Renatě Dindové, Idě Vávrové, která žila v Prachaticích, a paní Margot Hochbergerové a její mamince Judytě, pochované na volarském hřbitově obětí pochodu smrti dlouho jako jedna z desítky Neznámých.

   Na dalších panelech se návštěvníci výstavy mohou dozvědět také podrobnosti o osudech některých nacistických dozorců z pochodu smrti. Nechybí tu ani řada publikací a materiálů, které společnost KreBul vydala. Účastníci vernisáže výstavy shlédli rovněž videodokument s Renatou Dindovou, která pochod smrti přežila.

   Deset let obecně prospěšné společnosti KreBul s důrazem na její všestranné působení v současnosti připomněl zajímavou prezentací její ředitel Zdeněk Krejsa. Část této prezentace s podrobnostmi jsme pro vás zachytili obrazem.

   KreBul vznikl v roce 2007 původně jako občanské sdružení. Základní myšlenkou bylo získat prostředky na vydání knihy Jaroslavy Krejsové Přes Volary přešla smrt: pochod smrti očima pamětníků. Postupně se rozvinula pestrá činnost sdružení. Od roku 2014 je KreBul obecně prospěšnou společností.

   V současné době nabízí zejména služby projektových pracovišť, mezi která patří Občanská poradna Prachatice a její detašované pracoviště ve Vimperku, Informační centrum pro mládež Prachatice, Dobrovolnické centrum Prachatice, SeniorPoint Prachatice a poradna zdravé výživy Food.Body.Life.

   Tématy, která prostupují výchovně vzdělávací činností KreBulu, jsou zejména pochod smrti, holocaust, multikulturní výchova, vzdělávání na základních školách, besedy s pamětníky, ale také vytváření prostoru pro mladé lidi, kteří mají také co říci.

   Akce k 10. výročí KreBulu se konají v rámci projektu Vzpomínka na lidskost 2017 a za podpory Nadačního fondu obětem holocaustu, Města Prachatic a Jihočeského kraje. Těší se i mediální podpoře našeho internetového deníku PRACHATICKOnews.cz.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist