Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Libor Drahoňovský v hotelu Bobík o ruském severu

 VOLARY - 25. ledna 2017 - 15:14 - Cestovatel, student etnologie na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Libor Drahoňovský, strávil na severu Ruska několik let. A jak řekl v pondělí 23. ledna na besedě ve volarské knihovně, rád se tam vrací.

 Text a foto: Ladislav Beran

   www.dre-kon.cz

   Cestuje převážně autostopem. Začíná v Polsku a tak za čtyři dny je v Rusku, kde jeho cestovatelské dobrodružství startuje. Během ruských cest poznal mnoho zajímavých a krásných míst, dobrosrdečných a pohostinných lidí, se kterými navázal nekonečná přátelství.

   Velkou část cest prožil v klášterech, kde se se nechával zaměstnat jako dobrovolník za nocleh a za stravu, aby se seznámil se způsobem života mnichů i dobrovolníků. Takto se mu naskytla jedinečná příležitost naslouchat lidem z různých vrstev společnosti, kteří se o pomoc na kláštery obraceli.

   Audio projekce v knihovně provázená slovem zavedla posluchače do zajímavých míst na tocích řek Oněgy a Severní Dviny. Ruský sever je podle Libora Drahoňovského jedinečný nejen svojí nádhernou přírodou, tvořenou rozsáhlými lesy a spoustou jezer, ale také působivými kláštery jako jsou Valaám, Koněvec, Solovky, Sijský monastýr, Verkola a mnoho dalších.

   Jsou zde krásná a starobylá města jako Veliký Usťjug, Kargopol s dřevěnými stavbami, ať už chaloupkami nebo kostelíky, jež evokují ilustrace z knížek ruských lidových pohádek. Lidé, zajímavá místa, lopotná práce, pracující ženy, které mají muže hodně daleko ve městech za prací, alkoholem opojená mládež, ale i památky Unesco - to vše představil autor v devadesáti minutách pondělní besedy.

   Na závěr cestovatel dodal, Rusko je země kontrastů a samotné zážitky z cest dávají za pravdu výroku, že je zde možné vše. Beseda končila potleskem a odpověďmi na několik dotazů. První letošní akce volarské knihovny se podařila a poděkování za ni patří knihovnicím Ladislavě Škrnové a Marcele Zvonkové.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist