Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Za Františkem Bendou, ministrem Klausovy vlády a jáhnem

 PRACHATICE - 4. ledna 2017 - 21:10 - Vikariát římsko-katolické  církve v Prachaticích oznámil, že ve věku 72 let zemřel 1. ledna v ranních hodinách v hospici sv. Jana N. Neumanna bývalý český politik a trvalý jáhen českobudějovické diecéze František Benda. Rozloučení se zesnulým se uskuteční v pátek 6. ledna v 17:00 při zádušní mši sv. v kostele Zvěstování Páně ve Vlachově Březí a pak v sobotu 7. ledna v 10:30 při zádušní mši sv. v kostele sv. Vojtěcha ve Lštění.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Od 1983 do roku 1990 pracoval František Benda jako vedoucí vědecký pracovník Ústavu krajinné ekologie ČSAV v Českých Budějovicích.
Věnoval se problematice kovů v modelových biologických systémech, cizorodým látkám v ekosystémech a ekotoxikologii.

   Řadu let také působil jako odborný asistent na katedře anorganické chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde vystudoval chemii.

   Dva roky  pracoval jako náměstek českobudějovického primátora. V době, kdy působil v politice, byl začátkem 90. let členem Křesťanskodemokratické strany a později i členem Občanské demokratické strany. 

   V letech 1992 až 1996 byl František Benda ministrem životního prostředí ve vládě ČR vedené premiérem Václavem Klausem. Byl u prvních kontaktů s ministrem životního prostředí Spolkové republiky Německo panem Bockletem, a to přímo na šumavských hranicích na startu společného projektu Zelená střecha Evropy. Když vedl ministerstvo životního prostředí, dostal mimo jiné anticenu Ropák roku 1994, kterou udělují ekologičtí aktivisté ze sdružení Děti Země. Bral ji s humorem.

   František Benda byl vysvěcen na jáhna v roce 2011. Od jáhenského svěcení 8. prosince vykonával jáhenskou službu ve farnostech českobudějovické diecéze Dub, Frantoly, Husinec, Chroboly, Lažiště, Lštění u Vimperka, Prachatice, Předslavice, Vitějovice, Vlachovo Březí, Záblatí a v Domově důchodců v Prachaticích až do své smrti.

   Pod smuteční oznámení se podepsali manželka zesnulého Františka Bendy Věra, synové František, Vojtěch a Vít s rodinami a syn Štěpán.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist