Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pieta ke Dni válečných veteránů na hřbitově sv. Petra a Pavla

 PRACHATICE - 13. listopadu 2016 - 17:46 - Město Prachatice si v pátek 11. listopadu znovu po roce připomnělo Den válečných veteránů pietním aktem na hřbitově sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Představitelé města v čele se starostou Martinem Malým, zástupci Armády České republiky, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, novodobí váleční veteráni, členové Klubu vojenských důchodců a další hosté při něm položili věnce a kytice k památníku obětí první světové války a poté ke společnému hrobu 95 vojáků rakousko - uherské armády, osmi srbských a 35 ruských zajatců, kteří zemřeli v prachatické záložní nemocnici v letech 1914 až 1918.

   Pietního aktu se zúčastnil rovněž syn generála Františka Patery, rodáka z Ostrova u Prachatic, Petr Patera s manželkou. Generálovi Paterovi, který po okupaci Československa působil od roku 1940 v československých zahraničních jednotkách ve Francii, Velké Británii i v Sovětském svazu a zúčastnil se osvobození Československa, týž den dopoledne odhalili v jeho rodišti pamětní desku.

   V rekonstruované pietní síni hřbitova zazněla při vzpomínkovém nástupu Večerka, kterou troubil prachatický muzikant Milan Čeněk. Rozkaz přečetl podplukovník Jan Josef, účastník misí v Libyi, Kuvajtu a vojenský pozorovatel v Jugoslávii. Působivé pietní shromáždění zakončila česká státní hymna. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist