Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pocta generálovi Františkovi Paterovi z Ostrova u Prachatic

 PRACHATICE - 12. listopadu 2016 - 13:25 - Odhalením pamětní desky a položením kytic a věnců vzdali představitelé Prachatic i osady Staré Prachatice, místní části Ostrov a hosté v pátek 11. listopadu dopoledne poctu generálovi Františkovi Paterovi, zdejšímu rodákovi. Stalo se tak v rámci Dne válečných veteránů, který připadá přímo na tento den. Pamětní deska s textem stojí na kamenném hranolu před kapličkou v Ostrově.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

    Pietního aktu se zúčastnili představitelé města Prachatic v čele se starostou Martinem Malým, syn generála Patery Petr Patera s manželkou, zástupci Armády České republiky, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, novodobí váleční veteráni, členové Klubu vojenských důchodců, další hosté a početná řada občanů. O generálovi Františkovi Paterovi promluvil starosta Prachatic Martin Malý.

   František Patera se narodil 29. 11. 1906 v Ostrově, tehdejší osadě obce Staré Prachatice, a zemřel 6. června 1986 v Unhošti. Studoval na prachatickém gymnáziu a poté dva roky na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po okupaci Československa působil od roku 1940 v československých zahraničních jednotkách ve Francii, Velké Británii i v Sovětském svazu. Po osvobození působil v Československé armádě. Režim ho však postihl řadou perzekucí. František Patera dosáhl generálské hodnosti.



   Starosta Martin Malý připomněl i vysoká vyznamenání, které generál Patera obdržel. Jsou mezi nimi anglická i francouzská vyznamenání, včetně sovětských, například Za osvobozování Prahy. Nejvyšším českým oceněním byl Řád bílého lva, udělený generálovi Paterovi in memoriam.

   Pietní shromáždění občanů, které bylo i setkáním přátel, se navzdory spíše dušičkovému počasí jen zvolna rozcházelo. Jeho organizátoři si pro účastníky připravili milé překvapení - rozdávali jim Svatomartinské rohlíky.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist