Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Prachatice uctí veterány, nově připomenou generála Pateru

 PRACHATICE - 9. listopadu 2016 - 14:43 - Jako každoročně si město Prachatice připomene památku obětí válek pietním aktem. Ten se bude konat v pátek 11. listopadu v 11:00 na hřbitově ve Starých Prachaticích. Pietnímu shromáždění ke Dni válečných veteránů bude týž den v 9:30 předcházet odhalení pamětní desky generálovi Františkovi Paterovi v Ostrově u Prachatic.

Text a ilustrační foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Informovala o tom vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková. Podle jejích slov se pietního aktu zúčastní představitelé města Prachatic v čele se starostou Martinem Malým, novodobí váleční veteráni, členové Klubu vojenských důchodců, vojenských složek a další hosté. 

    Jak uvedl historik města Pavel Fencl, František Patera se narodil jako František Rosenfelder v roce 1906 právě v Ostrově, tehdy osadě obce Staré Prachatice. Studoval na prachatickém gymnáziu a poté dva roky na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po okupaci Československa působil od roku 1940 v československých zahraničních jednotkách ve Francii, Velké Británii i v Sovětském svazu. Dosáhl generálské hodnosti.

   Město Prachatice si připomene svého významného rodáka odhalením pamětní desky u kapličky v Ostrově.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist