Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Den vzniku Československa s koncertem České písně a hostů

 PRACHATICE - 30. října 2016 - 10:15 -  Den vzniku samostatného československého státu před 98 roky se v Prachaticích slavil v pátek 28. října večer slavnostním koncertem tří pěveckých sborů v kostele sv. Jakuba. Koncert uspořádali starosta města, odbor kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice a římskokatolická farnost Prachatice.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Domovský Smíšený pěvecký sbor Česká píseň spolu se svými hosty, sbory Sonitus Písek a Musica viva Horní Planá, k nimž se přidali i někteří v zaplněné lodi kostela, zazpívali českou národní hymnu. Hosty i občany přivítala nově jmenovaná vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková.

   Na úvodní českou hymnu působivě navázal farní vikář P. Vojtěch Vágai. Přednesl totiž další sloky básně Kde domov můj, písně slepého houslisty Mareše z divadelní hry J. K. Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, s hudbou Františka Škroupa, ze které hymna vznikla. Ve druhé sloce píseň velebí Čechů slavné plémě a ve třetí se obrací k Hospodinovi s prosbou o ochranu Čechů a  jejich domova.

   Starosta města Prachatic Martin Malý spolu s výročím vzniku republiky věnoval rovněž pozornost aktuálnímu společenskému dění ve městě i v regionu. Nevyhnul se ani kritickým slovům, když  upozornil na nedostatečnou, přestože slibovanou, pomoc obcím a městům evropskými penězi například při výstavbě čistíren odpadních vod a dalších staveb ve prospěch zlepšování životního prostředí.

   Podobně kritizoval i výroky některých představitelů současné české vlády o tom, že obce a města jsou dost bohatá na to, aby si pomohla sama. Odmítl rovněž komentovat spory kolem oslav výročí republiky v Praze.  

   "V našem městě se nám přesto letos podařilo proinvestovat nejvyšší částku za poslední léta. Připravujeme řadu dalších projektů pro jeho rozvoj,  jako třeba rekonstrukci letního kina či Malého náměstí," uvedl mimo jiné Martin Malý a připomněl, že ve městě působí i řada aktivních spolků a jednotlivců. Poděkoval rovněž smíšenému pěveckého sboru Česká píseň za to, že již několik let pamatuje na jubileum vzniku republiky svým výroční koncertem.

   Pěvecké sbory Česká píseň a její hosty Sonitus z Písku a Musica viva z Horní Plané pak představil Jaroslav Dárek Černý z České písně. Při této příležitosti poděkoval také odboru kultury, školství a cestovního ruchu radnice za dobrou spolupráci při přípravě koncertu a vytištění programu.

   Všechny tři sbory pak pod taktovkou dirigenta Václava Krause přednesly dvě úvodní skladby. Poté se představily posluchačům i jednotlivě a v závěru opět společně. Pod unikátní hvězdicovou klenbou chrámu sv. Jakuba Většího, perly pozdní jihočeské gotiky, tak postupně zazněly například skladby Leoše Janáčka, Františka Jančíka, J. S. Bacha, Jamese S. Moora, ale také třeba Eugena Suchoně. Oslava výročí republiky tu byla důstojná.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist