Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Kniha o dějinách Modravských plání a zajímavostech Šumavy

 ŠUMAVA - 19. října 2016 - 11:55 - Kniha, kterou milovníci Šumavy už překřtili na Encyklopedii Modravy nebo také Modrava od A do Z, je v těchto dnech k mání zatím ve vybraných knihovnách v některých šumavských městech. Nese název Šumava - Modravské pláně a jejím autorem je Zdeněk Šmída, jehož vážným zájmem se staly státní hranice, pohraniční turistika a toulání v šumavském pohraničí.

 Text: Tomáš Přibyl, snímky poskytl autor knihy

   www.dre-kon.cz

   Publikace je rozdělena na dva bloky. První popisuje dějiny kraje okolo Modravy od dávné historie, přes sklářství, dřevařství, prvorepublikovou turistiku a komunistickou železnou oponu až po současnost.

   Druhý blok seznamuje čtenáře se všemi prvky, které naše předky vtáhly do života kraje. Zmíněny jsou tak vody v podobě slatí, potoků a vod plavebních, dále hory, lesy a lesní hospodářství, osady, samoty a v neposlední řadě hranice.    

   "S mým touláním v pohraničí je spojena i Šumava, ve které jsem si zamiloval kraj okolo Modravy. Březník a Luzný jsem poprvé navštívil v roce 2012 a od té doby navštěvuji Modravsko pravidelně," uvedl autor knihy Zdeněk Šmída a dodal: "Podmáčené smrčiny, močály, louky a hory někde u hranic, v tom nejdrsnějším koutu Čech, kde příroda nemá slitování - tam přeci nemohl být žádný život a potenciál. Nenechme se mýlit, opak je pravdou. Objevování pravdy mě vtáhlo do děje lesních samot. Průzkum v terénu jsem prováděl v letech 2013 - 2016 a v podstatě tak za tuto dobu vznikl můj web a na to návazně kniha."

   Povídání v textové i obrazové formě vychází z archivních dokumentů, vzpomínek pamětníků, ale také z vlastního bádání autora u stolu i v terénu. Často odkazuje i na spisy Karla Klostermanna a dobu, kdy zdejší lesy spravoval kníže ze Schwarzenbergu.  

   "Cítím potřebu ukázat veřejnosti a milovníkům Šumavy, že ten kraj měl život. Byl to drsný život našich předků – sklářů, dřevorubců, lesního personálu a v neposlední řadě vojáků. Po přečtení řádek pochopíme pocit úcty k těm, kdož uprostřed slatin a hlubokých lesů živořili," doplnil Zdeněk Šmída.

   Kniha je zatím dostupná v knihovnách měst Kašperské Hory, Sušice, Klatovy a Plzeň. S dalšími spisovatel jedná. Bližší podrobnosti o knize a jejím autorovi najdete www.sumava-modravsko.cz.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist