Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 STS Prachatice je významnou firmou, dává šanci novým lidem

 PRACHATICE - 17. října 2016 - 12:46 - Vlastní vývojové centrum spolupracující s vysokoškolskými odborníky, přesné zpracování hlavních druhů materiálů ve strojírenské výrobě včetně polypropylenu, produkce pro tuzemsko i unikátní zakázky v zahraničí, pružná obchodní politika - to vše charakterizuje činnost akciové společnosti STS Prachatice.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   V STS také rádi uvítají nové spolupracovníky, kteří mají zájem a chuť do práce. Pro širokou veřejnost chystají jako každý rok podzimní Dny otevřených dveří, které se budou konat 21. a 22. října. Kromě klasických ukázek výrobního programu firmy budou Dny nově zaměřeny na bazar nadbytečných zásob, nízké ceny garantovány.  

   Hlavními materiály, se kterými STS Prachatice pracuje, jsou standardní i nerezová ocel, hliník a nově i umělá hmota - polypropylen. Materiál s velmi dobrou chemickou a mechanickou odolností, který se uplatňuje například i v potravinářském průmyslu. Jeho zpracování bylo zahájeno v květnu v novém provozu v Netolicích. Tento nový provoz umožní dát šanci dalším novým pracovníkům. Pokud by se vyskytla otázka, co je pro práci lepší, jestli železo nebo umělá hmota - srovnávat nemá cenu. Každý materiál má své uplatnění. 

   V současné době je provoz vybaven počítačově řízenou frézou, která zpracovává polypropylen, ale i například hobru, hliník a pod. Pracuje s deskami 2 x 4 metry, přidržovanými v pracovní poloze vakuově s velkou přesností. Předpokládá se, že fréza bude výkonným spolupracovníkem při výrobě nejrůznějších dílů. Bez problémů najde uplatnění také například v reklamě, kdy reklamním agenturám a dalším firmám může podle jejich návrhů splnit nejrůznější přání.

   V současné době jsou výrobky z plastů uplatňovány ve výrobním programu STS při montáži speciálních hasičských nástaveb a rekonstrukci aut profesionálních i dobrovolných hasičů.  

   Například jde o vozidla Ford Transit v provedení 4x4 a 4x2 pro až devítičlennou posádku, a dále Opel Movano a Volkswagen Transporter. Takovou výrobou se samozřejmě nemůže zabývat každý. Firma STS Prachatice, a.s., je totiž držitelem certifikátu na výrobu vozidel DA L1Z - dopravní automobil lehké kategorie pro silniční provoz v základním provedení. Tuto certifikaci pro dané typy podvozku provedla firma jako první v v České republice. 

   Za připomenutí stojí, že historie společnosti STS Prachatice sahá až do 50. let minulého století, kdy byla součástí celorepublikové skupiny „Strojních traktorových stanic“. Současnou podobu má od 1. ledna 1994. Její značku STS nově tvoří začáteční písmena slov Stroje - Technika - Servis. Vyrábí lesnické, zemědělské a všestranně použitelné stroje a zabývá se speciální zakázkovou strojírenskou výrobou dle přání zákazníků v odpovídající kvalitě. Významné postavení získala v obchodní činnosti v oboru lesní a zemědělská technika. 

   Při diskusi o činnosti firmy výrobní ředitel Mikuláš Richter zasvěceně vypráví o tom, co a jak se ve firmě vyrábí, z jakých materiálů, na moderním strojním vybavení, včetně toho, jak pečlivě tu hlídají kvalitu. Zvlášť mu klademe otázku z oboru takzvaného lidského faktoru - co má umět člověk, který se uchází o práci v STS Prachatice? "Nemusí to být hotový řemeslník. Odborníka z něho uděláme my. Jediné, co opravdu mít musí, je zájem o práci. Všechno ostatní každého naučíme, umožníme mu získávat nové znalosti v dalším vzdělávání, nastartovat svou profesní kariéru a někam to v životě dotáhnout," zní odpověď výrobního ředitele. 

 

   Michal Krump, technický ředitel výroby, ochotně vyjmenuje zahraniční firmy zvučných jmen, se kterými STS Prachatice spolupracuje na technicky unikátních zakázkách v tuzemsku i zahraničí. "Naše firma jim dodává zejména ocelové konstrukce, části stavebních technologických celků, ocelové díly pro speciální dřevostavby a přesné části strojů a zařízení. Putují vedle různých míst České republiky také hlavně do Německa a Rakouska, ale i do Francie, Dánska či na Slovensko," říká. 

   Svá slova doloží svazkem prospektů a odborných časopisů s fotografiemi. Jen namátkou - STS Prachatice například dodala konstrukci a ocelové schodiště pro Stezku v korunách stromů na Lipně nebo části unikátní dřevoocelové konstrukce nádraží v Londýně. Skutečnou strojírenskou lahůdkou, takříkajíc majstrštykem, jsou její dodávky pro výsuvné jeřáby údržbových zařízení výškových budov. Na střechách světa i zásluhou dílců z STS Prachatice vyhoví všem nárokům a připívají k optimálnímu řešení pro každou budovu, jako třeba pro mrakodrap Shanghai Tower v Číně.

   Důležitým článkem činnosti STS Prachatice je práce oddělení výzkumu a vývoje. Jeho šéfa Jiřího Čejku jsme však nasměrovali k perspektivám výroby z umělých hmot. "Vývoj a výroba z plastů mají v naší firmě velkou budoucnost. V dohledné době postupně chceme podíl výrobků z umělých hmot zvyšovat," odpověděl nám.

   Jiří Čejka dal k lepšímu zajímavý příklad užití plastů. V praxi už totiž prochází zkouškou včelí úl vyrobený z polypropylenu. Hlavní vývojář, sám včelař, ho také navrhl. V tomto provedení úlu se uplatní všechny dobré vlastnosti polypropylenu, včetně jeho chemické stálosti, odolnosti. Tento materiál dokonce nabízí nová řešení v problematice moru včelího plodu. Současná legislativa, při klinickém výskytu choroby, nařizuje spálení veškerého včelařského vybavení, čímž včelaři vznikají obrovské materiální škody. Při použití polypropylénu se nabízí možnost nedestruktivní likvidace nákazy. Na této problematice spolupracuje STS Prachatice s Jihočeskou univerzitou, fakultou zootechnických věd, kde tuto novou úlovou sestavu testuje. 

   Řeč se samozřejmě nevyhnula ani zkušenostem ze vzdělávání pracovníků. To je obor, kterému se v STS Prachatice věnují dlouhodobě a intenzivně. V nedávné době zde realizovali několikaletý projekt vzdělávání, který nesl název Rozvojem znalostí zaměstnanců k prosperitě společnosti STS Prachatice, a. s. Byl financován z prostředků ESF (Evropského sociálního fondu) prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.

   Projekt zapůsobil a jeho přínos stále ovlivňuje život zaměstnanců vrcholového a středního managementu firmy, dále obchodníků, techniků, specialistů, mistrů a odborných pracovníků výroby i pracovníků jednotlivých provozů STS Prachatice. 

   Byl členěn do tří vzdělávacích programů. Do prvního patřily jazykové znalosti získávané prostřednictvím kurzů němčiny a angličtiny. Druhá oblast zahrnovala obchodní, komunikační a prezentační dovednosti v kurzech zvaných soft skills. Do třetí patřilo prohlubování počítačových znalostí a dovedností v programech MS Windows a MS Excel. Ve vzdělávání zaměstnanců chtějí v STS Prachatice pokračovat i v budoucnosti. Například nyní ve spolupráci s Úřadem práce Prachatice připravují projekt Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II.  

   Málo platné - bez připravených lidí by prostě nešlo nic. Ve společnosti STS Prachatice to dobře vědí, a proto na tom intenzivně pracují.

   Další informace o firmě STS Prachatice včetně možností uplatnění se jistě dozvíte při Dnech otevřených dveří 21. a 22. října 2016.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist