Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Asi poslední pokus, aby ŽIVÁ vila žila dál, vyzněl do prázdna

 PRACHATICE - 26. září 2016 - 9:17 - Na posledním jednání prachatického zastupitelstva se uskutečnil asi poslední pokus o to, aby spolek ŽIVÁ vila mohl v Kralově vile v Nádražní ulici působit i nadále. Z vedení města na něj nikdo vůbec nijak nereagoval a spolek tak čeká 30. září loučení s vilou, kterou pro Prachatice znovuobjevil a oživil.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Na jednání zastupitelstva otevřela otázku vily nejprve Hana Bolková zvolená za ODS. Nedosáhla však více než toho, že starosta Martin Malý zopakoval známé informace - vila byla prohlášena památkou, ale město proti tomu podalo rozklad.

   V závěrečné debatě v bodě různé se pak pokusila oslovit zastupitelstvo předsedkyně spolku Barbora Staňková. Argumentovala zejména tím, že výstavba přeložky je prakticky nereálná, protože její trasa není v územním plánu dokončena a nenapojuje se na stávající obchvat, do koridoru pro přeložku navrženému před dvaceti lety se silnice podle dnešních norem nevejde, není vyřešen vliv stavby na životní prostředí a v trase přeložky je několik biokoridorů. Argumentovala i tím, že oživení vily je aktivitou mladé generace, která stojí za podporu.

   Reakcí bylo mlčení, respektive starosta Martin Malý jako řídící jednání okamžitě po jejím příspěvku oslovil zastupitele a veřejnost, jestli má někdo něco dalšího do diskuse v bodě různé. S námitkami na nereálnost přeložky se tak nikdo nevypořádal, což je paradoxní, protože je to zásadní nejen pro vilu v Nádražní ulici, ale i pro bezpečnost dětí u školy ve Vodňanské ulici - spoléhání na málo pravděpodobnou přeložku je tu hazardem a odkládáním problému na neurčito.

   Spolek se tak s vilou rozloučí v poslední den, kdy ji má Pavla Zelenková od města pronajatou. Připravena tu bude akce, na kterou má dorazit i syn původního majitele.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist