Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Kateřina Nash - Hanušová je novou čestnou občankou města

 PRACHATICE - 22. září 2016 - 9:39 - Prachatické zastupitelstvo hlasy všech přítomných zastupitelů schválilo udělení čestného občanství Prachatic rodačce Kateřině Nash - Hanušové. Jde o nejvyšší ocenění, jaké může zastupitelstvo udělit a zatím se ho dočkali jen dva lidé. Kateřina, která se v Prachaticích narodila, vyrůstala i vdávala a která se do svého rodného města z Ameriky pravidelně vrací, je první oceněnou sportovkyní a ženou v Prachaticích v polistopadové historii. A to díky zastupiteli Miroslavu Lorencovi, který s návrhem na její ocenění přišel a podařil se mu prosadit.

 Text: Tomáš Přibyl, foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Návrh Miroslava Lorence se setkal v zastupitelstvu s nadšenou podporou zejména ze strany opozice. "Je to významná osobnost. Je to výborný nápad a podporuji ho," řekl Jan Bauer a udělení čestného občanství podpořila v diskusi i Růžena Štemberková. Pro nakonec hlasovalo všech osmnáct přítomných zastupitelů.

   "Takovou osobnost v oblasti sportu jako je Kateřina Prachatice nikdy neměly a dovolím si tvrdit, že dlouho mít nebudou. Její jedinečnost spočívá především v její dlouhodobé sportovní výkonnosti," uvedl pro PRACHATICKOnews.cz Miroslav Lorenc. Kateřina se drží na špičkové světové úrovni zhruba dvaadvacet let, je několikanásobnou medailistkou z mistrovství světa a pětkrát reprezentovala svou vlast na olympiádě. Srovnatelných sportovců je na světě hrstka. "V letošním roce vybojovala na mistrovství světa MTB v Novém Městě stříbro ve štafetách, sedmé místo v individuálním závodě a na olympiádě byla ve svých osmatřiceti letech na vynikajícím pátém místě," dodal Miroslav Lorenc. Kateřina je výjimečná i tím, že světových úspěchů dosáhla hned ve třech sportech - lyžováni, na horských kolech a v cyklokrosu.

   Narodila se v roce 1978. Na jejích sportovních začátcích ji vedl trenér Čejka, studovala na sportovním gymnáziu ve Vimperku, pokračovala v Dukle Liberec a později se přestěhovala do USA, kde žije. České občanství jí zůstalo, v Prachaticích se vdávala a jezdí sem za rodiči i přáteli. Na fotografiích u tohoto textu například startuje pravidelnou prachatickou sportovní akci Štěpánský běh. Město a Kateřina nyní musí najít termín, kdy se bude moci uskutečnit slavnostní ceremoniál udělení čestného občanství.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist