Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Ztraceného italského houbaře hledal v rezervaci i vrtulník

 ŠUMAVA - 22. srpna 2016 - 11:04 - Několik desítek záchranářů za sebou má noční pátrací akci, při které hledali italského houbaře. Ten se se svými německými přáteli vypravil do chráněné rezervace Velká niva u Lenory a ztratil se. Našel ho až policejní vrtulník s termovizí.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Houbař se ztratil v sobotu 20. srpna odpoledne. "Po šesté večer ohlásil německý občan, že pohřešuje svého italského kamaráda, který se při hledání hub ztratil u Lenory," řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

   Do pátrání se zapojili policisté z okolních obvodních oddělení, hasiči z Volar a Lenory, jeden strážce národního parku a také jeden lesník. "Celkem nás pátralo třicet, z toho deset našich záchranářů. Šli jsme rojnicí přes rezervaci a na druhé straně čekal i náš psovod se svým čtyřnohým kolegou, až vrtulník pána lokalizuje," uvedl k masivnímu pátrání Ondřej Zeman z Horské služby.

   Kolem třiadvacáté hodiny objevila muže posádka policejního vrtulníku a následně i psovod. "Pán si poranil koleno, takže nemohl chodit. Kromě toho se mu vybila baterie mobilního telefonu, zůstal proto na místě a čekal, zda jej někdo objeví," doplnil Ondřej Zeman.

   Zranění muže nebylo nijak vážné a tak ho záchranáři vyvezli na čtyřkolce ven z rezervace a předali kamarádům a příbuzným. Ti ho pak vzali na ošetření do Německa.

   "Velká niva je jednou z nejpřísněji chráněných lokalit na Šumavě. Netušíme, proč se houbaři vydali právě tam. Asi je nikdo nevaroval a neřekl jim, že do rezervace je vstup zakázán a nenajdou v ní ani žádné cesty," řekl k noční akci náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že právě kvůli přísné ochraně a zcela neprostupnému terénu bylo pátrání velmi náročné.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist