Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Sezóna v Kralově vile odstartovala ve velkém stylu

 PRACHATICE - 3. května 2016 - 14:10 - Iniciativa Živá vila se těší stále rostoucí popularitě. Zdejší Občanské kulturní centrum zaštiťuje spolek Živá vila z. s. a oživuje tak zchátralé prostory naprosto unikátní stavby v jižních Čechách, funkcionalistické Kralovy vily v prachatické Nádražní ulici. V sobotu 30. dubna se tu stylově otevírala sezóna.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   V letošním roce jsou ve vile nachystány akce setkávání a kultury na každý víkend až do září, kdy musí podle výpovědi smlouvy od Města Prachatice objekt, který vyklidili a kde vytvořili „neobvyklý kulturní prostor“, opustit. 

   „Je mi líto, že si radní, kteří o výpovědi rozhodli, zřejmě neuvědomují kolik úsilí, nezištné pomoci, sponzorských darů jednotlivců i firem, bylo do projektu, který podporuje komunitní rozvoj v Prachaticích, vloženo a že házejí toto úsilí doslova vniveč. Rozumím tomu, že vyjadřujeme postoje vyžadující od představitelů samosprávy větší aktivitu, než jak byli doposud zvyklí, a že svými požadavky na přehodnocení silnice a pokusu o zachování vily v Nádražní ulici provokujeme. Zároveň jsme městským představitelům vždy dávali šanci změnit své stanovisko a aktivitu podpořit, neboť si uvědomujeme, že řešení je možné," řekla za spolek Pavla Zelenková. 

   Podle jejích slov se oživená slavná vila stala místem, kvůli kterému se do Prachatic vracejí nejen studenti vysokých škol, ale i rodáci, které sem již mnoho jiného neláká. To je hodnota, na které by mělo městu záležet. "Zahrada vybízí dospělé k posezení a děti k hrám, interiér domu tvoří jedinečnou atmosféru. Vyjímají se zde výstavy, je tu výborná akustika pro koncerty, to by mělo být zohledněno i do budoucna,“ dodala Pavla Zelenková. 

   „Chápeme, že město chce mít pro případ rekonstrukce vilu bez závazků. My na druhou stranu nabízíme bezplatnou správu objektu do doby, než bude o jeho dalším využití jasno. Navrhli jsme dohodu o nové smlouvě s podmínkami, jež by vyhovovaly vedení města. Zatím bohužel s neúspěchem,“ dodala Barbora Staňková.

   Posledního dubna, kdy se pálí po celé zemi ohně, se otevírala sezóna Vily J. N. Krale na rok 2016. Účast byla velkolepá. Během celého večera se ve vile a v zahradě vystřídalo na 100 účastníků. Nechyběl oheň v ohništi, v hliněné peci, kde se pekla pizza, ani v krbu, a samozřejmě ani  kulturní vystoupení. 

   Zahradou se linul dětský smích a zvuk kytar od ohně. Ve večerním programu představil své malby Cyril Přibyl z Českých Budějovic. Jeho výstavu si můžete prohlédnout do 28. května. Koncertovaly kapely The Podzemnix a Sýček, obě z jižních Čech. Barbora Staňková seznámila příchozí s architekturou domu a s aktuálními informacemi z dění. Vilu navštívili přespolní návštěvníci z Volyně, Prahy, Českých Budějovic a dalších vzdálenějších míst. 

   „To je jen rozjezd a začátek,“ pochlubil se organizátor kulturních vystoupení Libor Staněk mladší. „Snažíme se vytvořit opravdu kvalitní produkci a zatím se nám to daří. Na celodenní letní festival, který se uskuteční 9. července, přijala pozvání známá hudební skupina W.W.W. a také Manon meurt. Jedná se o opravdové třešničky na dortu,“ dodal.

   Nejaktuálněji si přijdou na své vyznavači akustické kytary a poetických textů v sobotu 7. května na koncertu Vladimíra Václavka. O dalším víkendu 14. května se bude konat tzv. Minifestival přespolních kapel, kde vystoupí například Jahovova kalhota z Vimperka. 

   Program v Kralově vile se podle organizátorů ze spolku a jejich spolupracovníků neustále mění a akce přibývají, proto se vyplatí sledovat facebook nebo webové stránky. Chystají se například také výtvarné dílny, promítání filmů, taneční večery, odpoledne pro rodiče s dětmi a různé workshopy.

   "Nejlepší na tom je, že se letos ozývají zájemci o uspořádání událostí ve vile na základě vlastního nápadu, a tak to bude opravdu pestré. Při každé větší akci očekávejte také rozpálenou hliněnou pec, kterou jsme před rokem vyrobili, a kde pečeme pizzu a jiné dobroty," s úsměvem zve všechny bez ohledu na věk Pavla Zelenková. 

   Docent Karlovy Univerzity Pavel Himl nám k zahájení napsal: Dobrý den do redakce, v sobotu 30. dubna jsem se zúčastnil zahájení sezóny v Živé vile v Prachaticích. Program byl pestrý a každý si v něm přišel na své. Jako bývalý Prachatičák oceňuji iniciativu spolku, který se na dobrovolnické bázi snaží nabízet kulturu, která ve městě podle mého názoru chybí a která může přitáhnout lidi z širokého okolí. Existenci Živé vily a činnost spolku proto podporuji a těším se, že budu moci do jejího programu brzo přispět historickou přednáškou. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist