Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Cesta po Velikonočním ostrově vedla i do Prachatic

 VELIKONOČNÍ OSTROV, PRACHATICE - 6. dubna 2016 - 8:16 - Na cestě se jmenuje televizní pořad ČT 2, který nedávno zavedl své diváky na záhadami i krásou naplněný Velikonoční ostrov ve východní části Polynésie, na jihu Tichého oceánu. A cesta vedla z tajuplného ostrova, který náleží k Chile, nakrátko i do Prachatic. Jak se to stalo?

 Text: Zdeněk Přibyl, foto poskytl odbor kultury, školství a CR prachatické radnice a Milada Přibylová 

   www.dre-kon.cz

   Nu, právě ve chvíli, když se královna Velikonočního ostrova v reportáži přihlásila, že má dobré přátele v Prachaticích. Televizní diváci se mohli divit. Někdo se však jen spokojeně usmíval. Šťastný výraz ve tváři měla v tu chvíli Jiřina Dolejšková pověřená vedením odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu v Prachaticích. Právě díky ní a doktorce Janě Burger z Rapa Nui Projectu se spojení Prachatic a Velikonočního ostrova stalo skutečností. A to nejen nyní, na televizní obrazovce, ale v praxi dokonce už před pár lety!  

   Vraťme se však ještě k televiznímu pořadu Na cestě po Velikonočním ostrově, který měl premiéru na "dvojce" letošního 30. března. Nabídl příležitost vydat se s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za podivuhodnými sochami, ale i současnými obyvateli ostrova. Ten nese jméno podle dne, kdy jej holandský mořeplavec Jacob Roggeveen roku 1722 objevil. Legendární norský mořeplavec, antropolog a objevitel Thor Heyerdahl zde spolu se svým stejnojmenným synem bádal a zpopularizoval zdejší mystéria. A strakonický rodák inženýr Pavel Pavel jednu ze soch před časem důvtipně rozchodil. 

   Proč má však královna krásy Velikonočního ostrova ráda Prachatice? Inu protože sem tanečníci a hudebníci z Velikonočního ostrova i mladá královna sama rádi jezdí a také předvádějí své umění pro veřejnost. Mohli jsme je vidět například v prachatickém Městském divadle, tleskali jsme jim i na Slavnostech Zlaté stezky (odtud jsou naše další snímky). Královnu přijal v obřadní síni i starosta Prachatic Martin Malý. Za tím vším stojí - proč to neříci - vytrvalé úsilí obou schopných organizátorek - Jiřiny Dolejškové a Jany Burger. Takže - držíme palce a těšíme se na další setkání!   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist