Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Město nechalo lidi chodit pět měsíců nebezpečným parkem

 PRACHATICE - 23. března 2016 - 9:49 - Prachatický starosta Martin Malý nechal včera uzavřít Štěpánčin park a to až do odvolání. Důvodem je nebezpečí pádu některých stromů. To konstatoval posudek soudního znalce. Problémem ale je, že posudek to řekl už před pěti měsíci a město po celou tuto dobu hazardovalo se zdravím občanů, kteří tudy chodí.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Prachatická radnice si loni na konci září objednala znalecký posudek od soudního znalce Zdeňka Blahníka. Na konci října ho měli úředníci a vedení města na stole i s konstatováním bezprostředního nebezpečí pádu jedenácti stromů.

   Místo okamžitého uzavření parku ale následoval kolotoč porad. "Město Prachatice ihned po seznámení s posudkem soudního znalce zahájilo standardní postup jako v jiných případech. Se závěry posudku se seznámila Komise zdravého města, MA21, životního prostředí a environmentální výchovy," uvedl pro PRACHATICKOnews.cz místostarosta Jan Klimeš. Naše redakce žádala o vyjádření ke zpoždění s uzavřením parku sekretariát starosty v jehož kompetenci uzavření je, ale odpověděl za něj místostarosta.

   Ani pak město park nezavřelo, ale poradilo se s dendrologem a podalo alespoň žádost o povolení nebezpečné stromy pokácet - na pravomocné rozhodnutí se stále čeká. Nakonec se město poradilo s právníkem, který jako první a jediný projevil zdravý rozum. "V závěru právního názoru (je) uvedeno doporučení bez zbytečného odkladu uzavřít a zakázat vstup do okolí stromů, u kterých hrozí jejích vyvrácení nebo zlomení i za úplného bezvětří a nebude-li to dost dobře možné, pak uzavřít celý park," píše se v pokynu starosty k uzavření parku.

   Nebezpečí však nevzniklo až nyní, ale bylo znalcem konstatováno už před pěti měsíci. "Stromy s výrazně vychýlenými kmeny a korunami se mohou zlomit nebo vyvrátit i za úplného bezvětří," napsal soudní znalec už 22. října 2015. V nedávné historii České republiky jsou přitom známy případy, kdy nečekané pády špatně udržovaných stromů způsobily i smrtelná zranění.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist