Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Přišel čas odstraňování bariér na chodnících i u lidí

 PRACHATICE - 23. března 2016 - 8:02 - Místní organizace Svazu tělesně postižených (MO STP) Prachatice uzavřela rok 2015 a s plným nasazením vstoupila do nového roku. Stalo se tak i na výroční schůzi v Hotelu Park v Prachaticích v sobotu 12. března.

 Text: Hanka RH+, foto: Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   Připomeňme si, že Svaz tělesně postižených je nestátní neziskovou organizací působící jako místní organizace i v Prachaticích. Jejím základním cílem je všestranně podporovat a hájit specifické potřeby a zájmy svých členů a dalších tělesně postižených občanů bez ohledu na rozsah jejich postižení, kterých je v současné době kolem 135. Více než dvě třetiny jsou i senioři nad 65 let věku.

   Na výroční schůzi přednesly zprávy o činnosti, plánech, hospodaření a revizi Alena Bínová, Věra Davidová, Jana Fáberová a Anežka Vozabulová. Hodnocení i záměry vyslechla víc než polovina prachatické členské základny STP a řada hostů ze spolupracujících organizací (Klub vojenských důchodců, Městská organizace Svazu důchodců Prachatice, Seniorská občanská společnost, Svaz diabetiků, OV Svazu tělesně postižených).

   O kulturní vystoupení se postaraly děti pod vedením Jitky Sedlecké, které předvedly hru na trubku, zpívaly a přednášely. Vystoupení dětí se moc líbilo a sklidily velký potlesk.

   Starosta města Martin Malý ocenil všechny aktivity organizace, které vedou ke smysluplnému životu s postižením. Ve své řeči přítomné ujistil, že město Prachatice se i nadále bude snažit podporovat odstraňování bariér nejen na komunikacích a v budovách, ale i ve vztahu správné komunikace úředníků s osobami se zdravotním postižením. 

   Do programu byla zařazena přednáška Hanky Rabenhauptové o dávkách, možnostech a příležitostech pro osoby se zdravotním postižením, zaměřená především na tělesné postižené. A tak účastníci vyslechli informace o příspěvku na péči, mobilitě, průkazkách, půjčovnách pomůcek, parkovacích místech, sociálních službách – pečovatelské a ošetřovatelské službě, osobní asistenci, pobytových službách, odborném sociálním poradenství, sociálně aktivizačních službách, ale i o dobrovolnictví, místech k setkávání (bezbariérová Komunitní místnost a klub Na Sadech, SeniorPoint na Zlaté stezce 145), euroklíčích, bezbariérových WC atd.

   Hovořilo se také o celoměstských akcích pro zdravotně postižené, jako je například oslava Mezinárodního dne zdravotně postižených v prosinci, Den zdraví, Dny bez úrazů, zapojení se do komunitního plánování sociálních služeb v oblasti zdravotně postižených, nebo realizace Plánu zdraví města Prachatic.

   Na závěr proběhla diskuze. Předsedkyní MO STP Prachatice je paní Věra Davidová. Místní organizace Svazu tělesně postižených v ČR z. s., Prachatice, kontakt: Věra Davidová, adresa: Skalka 1120, 383 01 Prachatice, telefon: 606 793 250, e-mail: vdavidova@centrum.cz, www: http://www.svaztp.cz.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist