Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Nová Akademie třetího věku začala pietou za Čestmíra Jirana

 PRACHATICE - 4. února 2016 - 15:52 - Nový ročník Akademie třetího věku odstartoval v úterý 2. února v Radničním sále Staré radnice. Začal vzpomínkou na zesnulého předsedu Seniorské občanské společnosti Prachatice inženýra Čestmíra Jirana, který zemřel v sobotu 30. ledna ve věku nedožitých 90 let.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Zásluhy o rozvoj celoživotního vzdělávání seniorů ve městě i celý aktivní život Čestmíra Jirana vysoce ocenil starosta Prachatic Martin Malý. "Mluví se mi těžce, odešel dobrý, pracovitý a čestný člověk. Určitě by si však přál, aby práce Seniorské občanské společnosti, která má dvě stovky členů, i Akademie třetího věku, pokračovala úspěšně dál i v příštích letech," uvedl starosta Martin Malý a požádal přítomné o minutu ticha. 

   S programem nového ročníku akademie seznámila ředitelka Městské knihovny Hana Mrázová. Nejprve ocenila vysokou úroveň Akademie třetího věku Prachaticích, která se stala inspirací pro vznik Univerzity třetího věku při městské knihovně a Prachatice se tak staly univerzitním městem.

   Program A3V se tvořil ve spolupráci Města Prachatic, Prachatického muzea  a prachatické Městské knihovny za podpory Jihočeského kraje. První lekce, nazvané Mistr Křišťan z Prachatic se zhostil po zahájení nového ročníku historik, profesor Petr Čornej, specialista na dějiny pozdního středověku a husitství, autor řady odborných knih. Představil posluchačům Mistra Křišťana jako člověka s renesančně širokým záběrem - jako astronoma, astrologa, matematika, botanika, lékaře, univerzitního učitele a kněze, narozeného možná v Prachaticích nebo v jejich okolí.

   Další lekce ponese název Hradby kolem Prachatic. Přednášky se ujme inženýr Hynek Hladík, student Univerzity třetího věku v oboru Zlatá stezka. V březnu pak ředitel Prachatického muzea Pavel Fencl bude přednášet o Chodech, strážcích hranic. Poté se bude Eva Havlovcová věnovat Karlovi IV. Po ní přijde ke slovu další lahůdka - přijede kurátor cirkusové sbírky Národního muzea v Praze Hanuš Jordan a zaměří se na slavné cirkusy. Rybám a rybářství na Šumavě se bude věnovat doktor Jan Stráský. Závěr letošního ročníku akademie připadne na 26. dubna a provázet ho bude kulturní program.

   Ani v letošním roce nebude chybět řada doprovodných akcí. V květnu to bude zájezd do Domažlic a okolí a ve stejném měsíce bude ještě na programu návštěva Karlštejna. Cyklus takříkajíc terénních lekcí uzavře v červnu exkurze na Šumavu.   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist