Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Fenka Líza jako maskot představila psí útulek v Prachaticích

 PRACHATICE - 23. září 2015 - 10:06 - Živým maskotem Dne míru, který se uskutečnil v neděli 20. září odpoledne v části Štěpánčina parku v Prachaticích, se stala rezavá fenka Líza "míchané rasy" z prachatického psího útulku. Doprovodily ji sem dobrovolnice Milada Havelková a Lízina příležitostná, ale častá "panička", studentka Eva Kaplanová.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   A jaký byl důvod této návštěvy? "Pozvala nás sem Síta Rojová, jako organizátorka prachatického Dne míru s tím, že fenka Líza z našeho útulku bude maskotem setkání. S Lízou jsme se prošly před očima účastníků mítinku, Eva ji všem představila a připomněla fenčiny dosavadní osudy. Samozřejmě, že přišla řeč na poslání a každodenní činnost našeho útulku. Využili jsme tuto příležitost také k poděkování našim sponzorům a všem, kteří nám pomáhají," uvedla pro PRACHATICKOnews.cz Milada Havelková.

   Jak jsme se od ní dále dozvěděli, stal se mítink i příležitostí nabídnout veřejnosti řadu pejsků k adopci. V útulku v Prachaticích je takových připraveno osm a v přidruženém Českém Krumlově sedm. Jsou mezi nimi většinou pejskové středního vzrůstu, ale třeba i dva vlčáci. Díky sponzorům, kteří psí útulky zásobují dekami a starým textilem, tu aktuálně žádné velké problémy nemají. 

   Lze si tedy jen přát, aby přízeň těch, kteří pomáhají, vydržela i nadále. Dobrovolnice Milada Havelková, která za svou činnost odmítá jakoukoliv odměnu kromě vlastního hřejivého pocitu, si pochvaluje i dobrou spolupráci s úředníky prachatické radnice, městskou policií a řadou dalších ochotných spolupracovníků. 

   A samozřejmě také se svým mužem Jirkou. Oba mají ještě spoustu dalších povinností, ale berou to většinou s humorem. Na důkaz toho vypráví Jirka při našem posezení vtip o večeři v pejskařské rodině. Ten končí slovy, která panička pronáší k mužovi: "...jestli nebudeš jíst tu polívku, tak do ní dám maso a dám ji psovi." 

   Mezi dobré spolupracovníky patří i studentka Střední zemědělské školy v Písku Eva Kaplanová z Prachatic. "Je to vzorová holka, doslova moje pravá ruka, přichází často i se svým partnerem pejsky vyvenčit nebo jim uklidit kotce. Bez její pomoci bych se občas asi zbláznila," vysoce oceňuje vzájemnou spolupráci Milada Havelková. Eva Kaplanová by chtěla v budoucnu dál studovat a věnovat se koním. Ale už teď nezapře svůj vztah ke všem zvířatům.   

   S fenkou Lízou si dobře rozumějí. A jaké že to měla čtyřnohá rezavá Líza osudy? Nejvíc o tom ví Milada Havelková. "Pochází ze skupiny 23 zubožených psů všech možných pomíchaných ras, které policie zabavila v Brusné u Lhenic po jednom průšvihu. Těžko najít slova, kterými by se hrůzné podmínky, ve kterých tam psi žili, daly trochu slušně popsat."

   Podobné případy nejsou podle Milady Havelkové v našem regionu vůbec ojedinělé. Takové osudy pejskům připravujeme, bohužel, my, lidé. Naštěstí jen někteří z nás a jen někdy, ale i tak... 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist