Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Sýry, ryby, zvěřina a víno - slibný nový prachatický čtyřboj 

 PRACHATICE - 6. září 2015 - 11:07 - Počítejte s nám: Sýry, ryby, zvěřina a víno - takové disciplíny mají nově sestavené prachatické eno-gastronomické přehlídky pro milovníky vína a dobrého jídla v tradiční režii ředitele Michala Kočana spolu s generálním partnerem prachatickou radnicí. Pokud je snad ještě nemáte zanesené v kalendáři, tak si napište jejich společný termín: pátek 11. a sobota 12. září - arkády, Radniční sál, sklepy Staré radnice a část Velkého náměstí.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

   www.dre-kon.cz

   Nejstarší je národní přehlídka Sýry a víno, bude mít 12. ročník, desítku si do znaku napíší Ryby a víno a premiéru bude mít eno-gastronomická přehlídka Zvěřina a víno. Záštitu převzali ministr zemědělství ČR Marián Jurečka, senátor Tomáš Jirsa a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

  Měli byste vědět, že se nejedná jen o nějakou místní záležitost. "Navštívil jsem s Michalem Kočanem postupně několik podobných přehlídek v republice a mohu zodpovědně říci, že eno-gastronomické přehlídky v Prachaticích svou vysokou úrovní jednoznačně vedou. Také jsem viděl ředitele přehlídek v akci, když zve firmy a hosty na nový ročník. Vinaři ho všude znají a vysoce uznávají, o prachatické přehlídce dobře vědí. Těšíme mne, že se naše radnice jako generální partner může na těchto unikátních přehlídkách, úspěšných v našem vlastně nevinařském kraji, podílet," řekl starosta Prachatic Martin Malý.  

   Sýry přiveze patnáct mlékáren, zejména nositelé značky kvality KLASA. Jedna bude ze Slovenska a jedna z Bavorska. Návštěvníci budou moci ochutnávat na 80 vzorků sýrů z kravského, ovčího a kozího mléka. Rybou číslo jedna bude opět český kapr, kterého doplní amur, štika, candát, sumec a z lososovitých ryb pstruh duhový a siven.

   "Eno-gastronomickou přehlídku Zvěřina a víno pořádáme poprvé. Hlavním smyslem je propagace a podpora konzumace kvalitního masa z volně žijící zvěře - srnčí, jelení a černé zvěře, dokonce i pratura a možná amerického bizona. To vše ve spojení s dobrými českými a moravskými víny," uvedl ředitel přehlídek Michal Kočan.

   A také nám dal nahlédnout do připravovaného jídelníčku. Mezi studenými rybími předkrmy bude například tatarák z kapra s kaparovou remuládou, ze čtyř teplých pokrmů nás zaujala hlavně štika na kmíně a uzeném másle s dýňovým pyré nebo pstruží filet pečený na másle s bílém víně. Ze studených zvěřinových pokrmů bude zřejmě lákat jemně kořeněný tatarák z pratura nebo masová pomazánka z divoké kachny.

   Pratur opět ze stáda Agrokombinátu Šumava podnikatele a myslivce Františka Šimka bude na jídelníčku i mezi teplými zvěřinovými pokrmy. A to v podobě steaku s omáčkou z pečeného česneku. Zlatým hřebem by se mohl stát i legendární divočák na šípkové omáčce nebo steak z jelena s dvakrát pečenými brambory...

   Aby měl každý svou žízeň opravdu krásnou, o to se postará stovka vzorků vín od tří desítek vinařů. Budou mezi nimi opravdové lahůdky - vína z pozdního sběru, ledová i slámová. Michal Kočan se rozhodl letos rozšířit nabídku také o produkty nejbližšího českého vinařství z mělnické oblasti. 

   V sobotu 12. září se eno-gastronomické přehlídky prolnou do právě probíhajících farmářských trhů na Velkém náměstí, které budou součástí prachatických Podzimních městských slavností. V rámci přehlídek bude pro návštěvníky připraven zvěřinový guláš a něco dobrého z kapra a pstruha. Chybět nebude ani dobré víno a pověstný burčák.

   Sobota přinese ještě jednu novinku. Od 9:30 se bude sloužit v kostele sv. Jakuba Svatohubertská mše za doprovodu trubačů a chrámového sboru. Po obřadu v 11:00 hodin vystoupí trubači ve zkráceném programu na Velkém náměstí. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist