Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Svatého Jana Neumanna očima umělců hostí Ambasáda USA 

 PRAHA, PRACHATICE - 4. září 2015 - 10:58 - Jako pro horolezce výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest či pro atleta zlatá olympijská medaile. Podobně vysoko ceněný úspěch se v těchto dnech podařil v propagaci prachatického rodáka sv. Jana N. Neumanna a města samého otevřením výstavy v Americkém centru Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.

 Připravili: Jiřina Dolejšková - pověřená vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice - a Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   Výstava Svatý Jan Nepomuk Neumann v obrazech současných umělců z prachatického workshopu Salve, doplněných emotivními fotografiemi Prachatic, byla v salonku Amerického centra v prvním patře renesančního Wratislavského paláce na pražské Malé straně slavnostně otevřena v úterý 1. září. Potrvá zde dva měsíce.

   Představuje díla umělců a umělkyň z České republiky, Rakouska, Německa, Slovenska a Francie, inspirovaná redemptoristou Janem N. Neumannem, prvním americkým světcem. Autory prací jsou Lenka Herzogová, Matouš Vondrák, Hubert Huber, Zdeněk Harazin, Hubert Glaser, Václav Kuneš, Vláďa Šavel, Jan Samec a Vít Vavřinec Pavlík. Vystavené fotografie Zdeňka Přibyla ukazují krásy Prachatic a mají vztah ke sv. Janu N. Neumannovi.

   Po pečlivé přípravě, o kterou se postarala prachatická výprava v čele s radním Václavem Kunešem, Jiřinou Dolejškovou, galeristou Miroslavem Špačkem a Pavlem Vlachynským, přišlo nad jiné slavnostní zahájení výstavy. Úvodního slova se ujala kulturní atašé Americké ambasády Sherry Keneson Hall. Připomněla, že Jan N. Neumann, který se narodil v roce 1811 v Prachaticích, patří k nejuctívanějším americkým svatým. 

   Zdůraznila, že v Americe, kde byl teprve vysvěcen na kněze, pracoval zejména v oblasti Niagarských vodopádů jako farář mezi rodinami německých přistěhovalců. Pečoval o chudé, zakládal školy, nemocnice a dokonce i seminář ve Filadelfii, kde se stal biskupem. Založil i osm desítek kostelů.

   Starosta Prachatic Martin Malý připomněl desetiletou tradici výtvarných mezinárodních workshopů Salve v Prachaticích. Zaujal  přítomné také informací, že část originálních sgrafit z rodného domu sv. Jana N. Neumanna má stále na očích ve své pracovně na radnici. Poděkoval i za vzácnou příležitost představit tvorbu umělců inspirovanou sv. Janem N. Neumannem právě v Americkém centru Ambasády USA v Praze.

   K přítomným ve zcela zaplněném salónku Amerického centra promluvil také pomocný biskup českobudějovické diecéze Mons. Pavel Posád. Sklidil potlesk rovněž za přirovnání svatých na nebesích k zářícím hvězdám. Jednou ze silně zářících je i prachatický rodák sv. Jan Nepomuk Neumann. A i když ho někdy pro mraky na nebi nebo chmury v naší duši nevidíme, je stále připraven pomoci. 

   Vděčnost a lásku sv. Janu Nepomuku Neumannovi vyjádřila generální představená Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Bojomejského, sestra Bohuslava Kubačáková. Díky světci, prachatickému rodákovi, se i dnes dílo milosrdenství v jeho rodném domě daří, uvedla mimo jiné.

   Poutavými slovy přiblížila sestra Alena, představená komunity sester Boromejek v Prachaticích, životní pouť sestry sv. Jana N. Neumanna Johanky. Ta vstoupila do řádu Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského a prachatický rodný dům proměnila na klášter. Sestra Alena připomněla i životní osudy služebnice boží Matky Vojtěchy Hasmandové. Krásným symbolem podvečera proto bylo i vystoupení pěveckého sboru sester Boromejek, které citlivě provázelo celou vernisáž. 

   Komu oči svítily tichou radostí, to byla zastupující vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková, která výstavu dokázala zorganizovat. "Jsem šťastná, že se nám ji podařilo uspořádat právě tady, na půdě Americké ambasády. Poprvé jsem tyto nádherné reprezentativní prostory viděla, když jsme zvali naše americké přátele na letošní výročí osvobození do Prachatic. Tehdy se to zdálo jako sen. Děkuji všem, i jménem pana starosty Martina Malého, za vytvoření krásné a neuvěřitelně lidské atmosféry panující na vernisáži na Americkém velvyslanectví," řekla Jiřina Dolejšková. 

   K výstavě o sv. Janu Neumannovi a jeho rodných Prachaticích v dílech současných umělců v Americkém centru v Praze vedla úctyhodná šňůra předcházejících prezentací na různých místech Evropy. Jsou na ní navlečeny perly, jako třeba německý Ingolstadt, bavorský Pasov a dokonce metropole Rakouska Vídeň. A teď přišel drakokam z nejvzácnějších, Americká ambasáda v Praze. To se ještě nikomu nepodařilo. Výstavy se těší obrovské podpoře starosty Prachatic Martina Malého, kterému patří podle slov Jiřiny Dolejškové velké poděkování. 

   Šnůra, která šíří slávu Prachatic a sv. Jana N. Neumanna však zdaleka není u konce. Kam zamíří příště? Prozraďme jen, že to určitě bude Itálie, po ní Francie. Další překvapení nejsou vyloučena...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist