Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Rozhledna na Mařském vrchu oslaví v sobotu své osmdesátiny

 SVATÁ MÁŘÍ - 13. srpna 2015 - 9:52 - Kulatých osmdesát let své služby návštěvníkům Šumavy oslaví v sobotu 15. srpna rozhledna na Mařském vrchu. Uvítání hostů a informace o historii rozhledny, ze které je jeden z nejlepších výhledů v Čechách, jsou naplánovány na 14:00. Program, který připravila obec Svatá Maří se spolupracovníky a sponzory, je však ještě mnohem bohatší.

 Text: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   "Pro hosty jsme nachystali divadelní představení, mši svatou, vystoupení šermířů či závody na chůdách. Otevřena bude samozřejmě i rozhledna," zve návštěvníky starosta Svaté Maří František Linha a dodává, že chybět nebude ani bohaté občerstvení.

   Organizátoři připravili ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi možnost nahlédnout do útrob televizního vysílače. Pro zájemce bude připravená krátká komentovaná prohlídka. Ta by měla být rozhodně zajímavá, protože mařský vysílač zajišťuje televizní a datový signál pro široké okolí.

   Rozhledna na Mařském vrchu má samozřejmě svou historii. Na počátku roku 1935 navštívil svatomařského děkana Jana Pátka farář a archivář na odpočinku v Malenicích František Teplý. Vyprávěl svému hostiteli, že podle jeho zkušeností a slov mnohých turistů je rozhled z Lysé skály u Svaté Maří jeden z nejlepších v Čechách.

   Tak je to zapsáno v obecní kronice, což zároveň dokládá první myšlenku na výstavbu rozhledny poblíž Svaté Maří. Je zřejmé, že na svou realizaci nemusela čekat dlouho. A pak už se skvělý výhled z Lysé skály, sousední rotunda s kaplí a křížová cesta rychle staly oblíbeným místem turistů i poutníků.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist