Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Cirkus Humberto je v Prachaticích, má nové šapitó

 PRACHATICE - 10. července 2015 - 11:07 - Po dobrých patnácti letech zavítal opět do Prachatic na oblíbený cirkus plac na 6. bytovém okrsku města nejslavnější evropský cirkus Humberto. Pod zbrusu novým šapitó, které tu má svoji premiéru, uvede dvě představení - v sobotu od 17:30 a v neděli od 11:00. Plakáty slibují dech beroucí show.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   Česko - slovenský cirkus Humberto s bohatou historií a pestrou současností přijel ze štace v Českém Krumlově do Prachatic už v pondělí, ve středu za ním dorazil nový stan přímo od proslulého italského výrobce, a ve čtvrtek šapitó poprvé na bývalém škváráku postavili. "Od stejného výrobce jsme měli starý stan, deset let nám sloužil bez problémů, uplatní se i teď, a tak jsme u dodavatele zůstali," řekl nám principál soukromého cirkusu Humberto Hynek Navrátil pocházející v šesté generaci z proslulé cirkusové rodiny. 

   Stavbu řídil se svým synem Hynkem. Oba jinak pracují jako domptéři - drezéři zvířat. "U cirkusu musíte umět všechno, a hlavně to také dělat. Kdo chce jíst, musí pracovat," říká Hynek Navrátil starší. Vlastně to platí i pro zvířata. Navrátilové i jejich spolupracovníci si při stavbě šapitó dávali záležet jako vždycky, nejen proto, že nový stan, který je z lepší látky, má méně dílců než původní a vypadá skutečně světově, měl u Humberta premiéru.

   Přišli jsme tam v době oběda a všechno si mohli prohlédnout. Travnatý plac, který se měl brzy proměnit v cirkusovou manéž obklopenou stupňovitými sedadly pro diváky, se ale najednou začal hemžit šikovnými lidmi. K tenťákům neboli stavěčům, kteří se přihrnuli z oběda, se rychle přidali i principál se synem. Tak jsme alespoň okoukli velbloudy, zebry, lamy i slony a poslechli si polední debatu smečky somálských lvů. Všechna tato zvířata se představí v manéži. A s nimi ještě koně a medvědi. 

   "V našem mezinárodním dvouapůlhodinovém programu vystupují artisté z řady evropských zemí, například z Polska či Maďarska, a jejich výkony mají světovou úroveň. Drezúru afrických slonů, kterou právem označujeme za senzaci, předvádí zase německý drezér Ronald Spindler. Ten pochází ze šesti bratrů ze staré cirkusové rodiny, spojené dlouhodobě s pověstným německým cirkusem Berolina," uvedl ředitel cirkusu Hynek Navrátil. V programu bude i čtvrthodinová přestávka na občerstvení. 

   Tak vám přejeme pěkné cirkusové zážitky! A dost možná, že vás třeba  přivedou i na myšlenku navštívit prachatické Muzeum české loutky a cirkusu, kde je unikátní cirkusová expozice Národního muzea v Praze. Aktuálně i s výstavou ze života cirkusových klaunů...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist