Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Vedra vyvrcholila dvěma požáry polí u Strunkovic nad Blanicí

 STRUNKOVICKO - 8. července 2015 - 9:49 - Vlna veder a suchého počasí vyvrcholila v úterý 7. července na Prachaticku dvěma požáry polí a po nich dorazily v noci bouřky, které ale příliš škod podle prvních zpráv nenadělaly.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Oba požáry vypukly odpoledne v okolí Strunkovic nad Blanicí. K prvnímu vyjížděli hasiči ve 14:46 do Malého Boru. Zamířily sem dobrovolné jednotky ze Strunkovic, Vlachova Březí, Netolic, Bavorova a profesionálové z Prachatic. První na místě byla domácí jednotka. "Její velitel po provedeném průzkumu podal zprávu, že hoří pole vzrostlého ječmene, a to na ploše přibližně jeden hektar. Požár se větrem dále rozšířil na strniště v rozloze přibližně dva hektary. Až po hodině a půl se podařilo zasahujícím hasičům zabránit dalšímu šíření, velitel zásahu nahlásil, že požár je lokalizován. Zcela uhašen byl požár přesně v 18 hodin," uvedla jihočeská mluvčí hasičů Vendula Matějů s tím, že škoda byla odhadnuta na 50 000 korun.

   V podvečer v 19:12 pak hasiči dostali hlášení o požáru polního porostu u Šipounu. Jeli k němu opět profesionální hasiči z Prachatic, místní jednotka a dobrovolní hasiči z Bavorova. "Požár, který zničil přibližně půl hektaru polního porostu, zasahující hasiči zvládli přibližně za hodinu. Majitel společně s vyšetřovatelem HZS vyčíslil vzniklou škodu na 23 000 korun," řekla Vendula Matějů. Příčiny obou požárů jsou předmětem vyšetřování hasičů a policie.

   V noci na dnešek 8. července pak hasiče zaměstnaly v celém Jihočeském kraji následky bouřek doprovázených silným větrem. Hasiči v kraji zaznamenali do osmi hodin ráno 160 událostí. Prachaticka se však týkalo jen málo z nich. "Hasiči měli práci se stromy, které popadaly na silnice a bránily tak v provozu. Nejvíce stromů odklidili hasiči na Strakonicku (více než 60 zásahů) a na Písecku (téměř 50 výjezdů). Nemáme hlášené žádné zraněné osoby ani škody na majetku," doplnila závěrem Vendula Matějů.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist