Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 POHLEDNICE Z PASOVA: Český chůdař vystoupil na Oberhaus 

 PASOV/PRACHATICE - 19. května 2015 - 9:45 - Město na soutoku tří řek, bavorský Pasov, se v neděli 17. května stalo místem nevšedního českého výkonu. Člen vimperského Chůdyklubu Josef Fitti Jiroušek z Prachatic tu podnikl jeden ze svých proslavených výstupů na chůdách. Z nábřeží Dunaje vyšlapal za pouhou čtvrthodinku po 311 schodech na Oberhaus neboli Horní hrad. Doprovázeli ho přátelé z Vimperka, jeho žena Jitka a řada přihlížejících. A také novináři a fotografové.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto Zdeněk Přibyl a Slávek Hain 

   www.dre-kon.cz

   Stezku, která nese jméno prince Ludvíka Bavorského a byla otevřena v roce 1897, absolvoval básník, malíř a performer Fitti na nových chůdách a za příjemného počasí. Výstup ale nebyl zcela bez záludností. Úseky mezi schody totiž vyplňoval jemný štěrk a šotolina se třikrát stala příčinou nebezpečných podklouznutí sportovce. Musel se tedy na výkon plně soustředit, takže zajímavé pohledy na Pasov z výšky či průhledy střílnami mohl cestou obdivovat spíše jeho doprovod. 

   Na vrcholu stoupání přivítal českou výpravu rovněž Čech - Jiří Čihula ze zdejší hradní kavárny - a pozval ji na malé občerstvení. V rozhovoru s redaktorem Dominikem Schweighoferem z Passauer Neue Presse a Zdeňkem Přibylem z PRACHATICKOnews.cz se Josef Fitti Jiroušek vyznal, že na chůdách chodí hlavně pro radost, zdraví a kontakt s přátelskými lidmi. 

   Šedesátiletý chůdař, zakladatel vimperského Chůdyklubu, má za sebou celou řadu náročných tras. Například výstup na Velký Javor v Bavorsku nebo trasu Vimperk - Freyung k poctě 10. výročí podepsání smlouvy o spolupráci obou měst. Senzací se stal jeho loňský rekordní výšlap na první šumavskou osmitisícovku - totiž šestkrát na Boubín. Letos se Fitti chystá na chůdách vystoupit na Sněžku od Růžového vrchu.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist