Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Do akce Restaurant Day se zapojila i Neumannka 

 PRACHATICE - 18. května 2015 - 10:14 - Ještě nevíme, co vám nabídneme, ale víme, že to bude stát zato - tímto sloganem lákalo v sobotu 16. května návštěvníky prachatické arch+designové centrum Neumannka. Zapojilo se tak poprvé do světového dne nazvaného Restaurant Day. V tento den si totiž může kdokoliv otevřít třeba i mrňavou restauraci nebo kavárničku a pohostit v ní své přátele i ostatní příchozí.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   V Neumannově ulici se na malou kavárničku proměnila část chodníku. Stačilo k tomu pár stolků s křesílky a trocha zeleně před výlohou a vstupem do galerie. "My se toho účastníme proto, že veškerá naše činnost je spojená se zájmem o město, oživování jeho centra, zapojení veřejnosti. Patří sem i otázky dopravy ve městě i takové věci, jako že ulice by měla sloužit lidem a ne autům, která tam stojí," řekl nám majitel centra Neumannka Jakub Nepustil.

   Podle něho jde o to, nejen mluvit, ale zkusit si to, ukázat, že to jde. Lidé se většinou rádi do takových akcí zapojí. V Prachaticích by se mohlo začít třeba uzavřením Poštovní ulice, která nemá velký dopravní význam a byla by vhodná pro venkovní kavárnu nebo čajovnu. 

   A hned také dal k lepšímu příklad ze světa, kde se takové akce dělají ve velkém. "Když přišel starosta Paříže s myšlenkou uzavřít jednu část nábřeží pro pěší zónu s kavárnami, dopravní experti řekli - to nejde. Ale starosta na to - ale jde to a bude to snadné, dáme tam ceduli. A nápad se líbil, mezi lidmi se ujal a funguje to," vysvětlil Jakub Nepustil. 

   Hosté kavárničky před galerií Neumannka si pochvalovali příjemnou obsluhu i chladivý stín, protože sluníčko, které svítilo na protější stranu ulice, už začínalo docela připalovat. Byli mezi nimi jak domácí  Prachatičtí, tak třeba účastníci sobotního bike maratonu z různých míst republiky. Na odbyt šla nejvíce kávu s minerálkou. Hosty přilákaly samozřejmě také interiéry galerie, která se chystá v pátek 29. května otevřít novou výstavu.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist