Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 VOLBY v Prachaticích vyhrál dosavadní starosta Martin Malý

 PRACHATICE - 11. října 2014 - 20:41 - Nečekaně jednoznačným vítězstvím Nezávislých skončily volby v Prachaticích. Vyhrála kandidátka, do jejíhož čela se postavil dosavadní starosta Martin Malý se zhruba pětadvaceti procenty. Poraženým těchto voleb je levice a otázkou je, do jaké role postaví povolební vyjednávání ANO a lidovce.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

Strany, sdružení a jejich hlasy v %

NEZÁVISLÍ 24,42
Česká str.sociálně demokrat. 15,98
Občanská demokratická strana 13,12
PRO Prachatice 9,64
ANO 2011 8,42
Komunistická str.Čech a Moravy 7,37
Křesť.demokr.unie-Čs.str.lid. 5,8
M.O.S.T. Prachatice 4,95
TOP 09 3,92
RESTART 3,47
Strana svobodných občanů 2,87
Konzervativní strana 0,04

   Martinu Malému se jednoznačně vyplatil odchod z ODS poznamenané na celostátní úrovni vládními skandály a přešlapy, sestavení vlastní kandidátky ze známých místních osobností a také masivní závěr volební kampaně. Veřejnost mohla ohodnotit i to, že není konfliktním politikem, je ve městě uznáván jako dobrý ekonom a správce města, byť to znamená, že nepopulární práci za něj odváděl místostarosta Robert Zeman a že koalice neměla lídra, který by ji vedl a působila jako pytel blech.

   Levice a sociální demokraté konkrétně by se měli chytit za nos a zamyslet se nad tím, co dělají špatně. Komunisti oslabili a ČSSD je hlavním poraženým těchto voleb, když ztratila nejvíce v počtech hlasů. Redakční komentář? Pasivita! Odchod předsedy kontrolního výboru s bouchnutím do stolu je viditelně pro voliče málo a koaliční potenciál lídra Jana Klimeše je malý - možná právem, možná ne, ale je.

   ODS se jednoznačně vyplatil bývalý starosta Jan Bauer v čele kandidátky a také to, že získala řadu osobností z řad nestraníků. Byť v porovnání s minulými volbami ztratila, výsledek v Prachaticích je pro ni velmi dobrý vzhledem k celostátním výsledkům. Navíc ji udržel ve hře o budoucí koalici a dokonce o post místostarosty.

   Výsledek PRO Prachatice je těžké hodnotit. Místostarosta Robert Zeman se často po hlavě vrhal do řešení problematických a sporných bodů a řadu jich dovedl k řešení. Na mouřenína vzadu tak zbylo čtvrté místo. Navíc ze sdružení odešlo na jaře několik lidí a pokud by se jejich výsledek sečetl, PRO Prachatice vlastně svou pozici obhájilo a má také šanci být součástí příští koalice.

   Nováček ANO - předvedl v podstatě solidní výsledek. Jako jedinou tuto kandidátku nevedl člověk známý dlouhodobě z veřejného života a také ANO má reálnou šanci podílet se významně na jednáních o budoucí koalici. Vzhledem k tomu, že s kampaní hnutí začalo až v závěru volebního období, jsou volby pro ANO spíše úspěchem, byť asi čekalo více.

   Lidovci ztratili a kromě toho, že je opustil Václav Rosa, jim zjevně neprospělo, že nedrželi v koalici basu. Jedna věc jsou složitá neveřejná vyjednávání v rámci koalice, ale její veřejná kritika, je věc druhá. Být součástí něčeho kritizovaného, je schizofrenní a pro voliče nesrozumitelné. Zisk jednoho mandátu KDU-ČSL staví do pozice statisty, který bude čekat, co kdo vyjedná.

   Důvod k zamyšlení má i sdružení MOST, které vytvořili lidé, kteří odešli z PRO Prachatice. Odchod pro ně byl jednoznačně chybou a nepomohlo také to, že s kampaní začalo takřka na poslední chvíli.

Zvolení zastupitelé:

Křesť.demokr.unie-Čs.str.lid. Štemberková Růžena Mgr.
Česká str.sociálně demokrat. Klimeš Jan PaedDr.
Česká str.sociálně demokrat. Krejsová Jana RNDr.
Česká str.sociálně demokrat. Stráský František MUDr.
Česká str.sociálně demokrat. Toncar Jan Ing.
NEZÁVISLÍ Malý Martin Ing.
NEZÁVISLÍ Mrázová Hana Mgr.
NEZÁVISLÍ Kuneš Václav Mgr.
NEZÁVISLÍ Kecskeméthy Zsolt MUDr. Ph.D.
NEZÁVISLÍ Králová Lenka Mgr.
NEZÁVISLÍ Lang Vladimír Ing.
NEZÁVISLÍ Draxler Václav
Občanská demokratická strana Bauer Jan Ing.
Občanská demokratická strana Přívozník Ladislav MUDr.
Občanská demokratická strana Bolková Hana Mgr.
PRO Prachatice Zeman Robert Ing. Bc.
PRO Prachatice Machart Jiří Bc.
ANO 2011 Paulová Radka Mgr. Bc.
ANO 2011 Lorenc Miroslav
Komunistická str.Čech a Moravy Kollar Zdeněk
Komunistická str.Čech a Moravy Müllerová Ivana Bc.

   Možných koalic je řada. Levice v nich ale velmi pravděpodobně opět hrát roli nebude.

   Hlavní slovo bude mít nyní Martin Malý. Do politiky se dostal díky tehdejší popularitě ODS a Jana Bauera. Po dalších volbách se stal starostou hlavně z vůle sdružení PRO Prachatice, které bylo hlavním jazýčkem na vahách.

   Nyní ale bude muset také ukázat, že kromě toho, že umí počítat a je nekonfliktním správcem, je také lídrem a politikem. Jinak by se mu mohl stát stejný osud, jaký připravil minulému vítězi voleb.

   V pikantní situaci je ve vztahu k ODS, ze které odešel, ale jejíž názory léta hájil a stále z nich vychází. Obzvláště složité by pak mohlo být personální obsazení takové spolupráce. Jan Bauer a Martin Malý by si vlastně měli vyměnit posty z období, kdy Martin Malý v politice začínal. Jak by to zvládli lidsky, je na nich, ale Martin Malý je spíše správce a Jan Bauer člověk zaměřený na rozvoj a kdo z nich by město vlastně řídil?

   Martin Malý přitom může jednat také s PRO Prachatice a ANO.

   Brát lidovce do koalice by byl po minulém volebním období velký hazard.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...