Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Netolické muzeum přihlásilo Veselý rok do Gloria musealis

 NETOLICE - 26. února 2014 - 13:56 - Výstavu Veselý rok - koblížky, hrkačky, máječky, štamprlata přihlásilo v těchto dnech netolické Muzeum JUDr. Otakara Kudrny do 12. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musealis. Expozici připravily Šárka Ladýřová a Hana Zíková z Prachatického muzea a ředitelka netolického muzea Daniela Liščáková. Veselý rok byl otevřen vloni 1. května a potrvá do 15. října 2015.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk a Tomáš Přibylovi

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Významnou národní soutěž Gloria musealis, jejíž český název by mohl znít Sláva muzeí, společně vyhlásily Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií České republiky. Jejím cílem je zejména posílit prestiž muzejních institucí a jejich roli jako strážců významné části národního kulturního dědictví. Výsledky soutěže budou známy v polovině letošního května.

   Výstavu Veselý rok připravilo netolické muzeum při příležitosti 100. výročí svého otevření a 120. výročí národopisné výstavy v Netolicích. "Přináší pohled do dějin i současnosti českých tradic a zvyků. Český národ si v průběhu staletí vytvořil osobitou podobu svátků a tradic, které vychází i z tradic roku církevního. Výstava je rozdělena do čtyř částí roku: jaro, léto, podzim a zima. V jednotlivých ročních obdobích jsou prezentovány zvyklosti českého roku propojené s místními a regionálními projevy jihočeského Pošumaví," uvedla ředitelka Muzea JUDr. Otakara Kudrny Daniela Liščáková.

   Na výstavě si mohou návštěvníci například vyzkoušet masopustní masky židů, lucek a čertů, zacvrnkat kuličky do důlku, zkusit pletení pomlázky a vyzkoušet velké velikonoční řehtačky v akci. Zejména pro děti je tu připraven vědomostní test. Pro žáky mateřských, základních a středních škol a další zájmové skupiny je tu přizpůsobený lektorský program a komentované prohlídky. "Touto výstavou jsme chtěli připomenout pozvolna mizející tradice, představit je všem kategoriím návštěvníků, zejména školám a mladší generaci, dodala ředitelka muzea. 

   Přihlášku netolického muzea do soutěže Gloria musealis doplňuje také tucet fotografii z výstavy a speciální video, natočené pro tuto soutěž. Držíme palce!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...