Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 Petice za nemocnici má 4560 podpisů! Bude také happening

 PRACHATICE - 2. října 2012 - 14:19 - Petici za zachování stávajícího rozsahu zdravotní péče v prachatické nemocnici už podepsalo 4560 lidí. A další stovky podpisů přibývají každý den. Nemocnici má nově podpořit i happening, na kterém vystoupí i zpěváci Martin Maxa a Marcela Březinová.

 Text: Tomáš Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Údaj o čísle podpisů je z dnešního (2. října) dopoledne, kdy se sešel petiční výbor. Podepisování petice ale nekončí - je naplánováno až do konce října.

   Podle petičního výboru, který se pravidelně schází, se přitom situace ve vyjednávání s největší zdravotní pojišťovnou stále nemění. "Odezva ze strany VZP je zatím nulová. Petiční výbor se dohodl, že osloví ředitelku krajské pobočky VZP s žádostí o schůzku. Na pondělí 8. října svolal hejtman Jiří Zimola další jednání s VZP a ostatními pojišťovnami na Jihočeském kraji. Zatím nebylo potvrzeno, zda bude VZP ochotná jednat," uvedla za petiční výbor MUDr. Jaroslava Ambrožová.

   Další aktivitou, která má nemocnici podpořit, bude v úterý 9. října od 13:00 happening na podporu petice. "Uskuteční se na parkovišti v areálu nemocnice. Na podporu nemocnice od 15,30 zahrají a zazpívají i Martin Maxa, Martin France a Marcela Březinová, kteří už letos v červnu vystoupili na benefičním koncertu, jehož výtěžek byl ve prospěch dětského oddělení naší nemocnice. Děkujeme za každý váš podpis, vyjádřenou podporu a na akci vás srdečně zveme," dodala Jaroslava Ambrožová.


Dříve zveřejněné zprávy:

 PRACHATICE: Za nemocnici opět bojuje petice. Je ohrožena?

 PRACHATICE - 28. září 2012 - 8:12 - Na světě je další petice, která bojuje za přežití prachatické nemocnice. Reaguje na to, že nemocnice ještě nemá s největší zdravotní pojišťovnou smlouvu na další roky. Petice požaduje zachování stávajícího rozsahu péče v nemocnici. Ve středu 26. září dopoledne už pod ní bylo podepsáno přes 2600 lidí. Jestli je nemocnice skutečně chováním VZP ohrožena, je ale nejasné - diskuse je často hodně odborná a jednání o smlouvách se stalo předmětem předvolební kampaně před krajskými volbami, které se uskuteční v polovině října.

 Text: Tomáš Přibyl

    Zdravotní pojišťovny v letošním roce jednají v čele s VZP o nových rámcových smlouvách pro nemocnice. Stávající smlouvy vyprší za zhruba tři měsíce. Prachatická nemocnice už se blížila k dohodě s VZP, ale pak jednání utichla a sociálnědemokratická část vedení Jihočeského kraje přešla do mediálního protiútoku. Hejtman Jiří Zimola VZP obvinil z nečinnosti a snahy prachatickou nemocnici zlikvidovat. Padaly i silné výrazy o snaze nemocnici zprivatizovat. ODS to označila za předvolební tah a vyvolávání zbytečné paniky.

   Reakcí byl vznik petice, kterou si můžete stáhnout zde a petiční archy zde. Požaduje zachování stávajícího rozsahu péče v nemocnici. Členkou petičního výboru je i prachatická zastupitelka a krajská radní za ČSSD Jana Krejsová. Petici je možné podepsat u řady lékařů v ordinacích a podpisy pod ní přibývají doslova po stovkách denně.

   Tento týden se petice dostala i na program jednání prachatického zastupitelstva a vůbec poprvé na jednání přijel i jeden z kandidátů na hejtmana a starosta Hluboké na Vltavou a senátor Tomáš Jirsa. Přivezl s sebou i ředitelku českobudějovické krajské pobočky VZP Bronislavu Hlachovou. Oba se snažili situaci zklidňovat.

   Nejprve se ale do diskuse pustili dva prachatičtí zastupitelé a lékaři, kteří v nemocnici pracují. Ladislav Přívozník, který v krajských volbách kandiduje za ODS, vyzval ke klidu a připomněl, že jednání o smlouvách byla komplikovaná i v minulosti. "Domnívám se, že lepší je získání dohody s VZP i za cenu nějakého ústupku," řekl Ladislav Přívozník. František Stráský, zvolený za ČSSD, potvrdil, že nemocnice a VZP už byly před dohodou a že nemocnice pokračuje ve snaze získat plnohodnotné ortopedické oddělení a podpořil ji v tom i šéf odborné ortopedické společnosti.

   Senátor Tomáš Jirsa označil chování sociálnědemokratického vedení kraje za téměř šíření poplašné zprávy. "Jeden z kandidátů na hejtmana to bohužel hrotí," řekl Tomáš Jirsa a dodal, že ho vedení VZP dopisem ujistilo, že likvidaci prachatické nemocnice nechystá a počítá s uzavřením smlouvy s ní. "Zdá se mi, že to může být koordinovaný postup navázaný na blížíce se volby," řekl také senátor a připomněl, že v petičním výboru je krajská radní za ČSSD. "Postup musí být v jednání a ne ve vyhlášení války," dodal.

   To, že nemocnice a VZP byly před dohodou, potvrdila i Bronislava Hlachová s tím, že pojišťovna navrhovala snížení počtu některých lůžek a řešily si i takzvané lůžkodny. "Ta lůžka byla svým způsobem prázdná," řekla. Z jejího vyjádření před prachatickými zastupiteli také vyplynulo, že jednání usnula proto, že VZP si vzala čas na prostudování nového vládního memoranda týkajícího se zdravotnictví, aby podle něj případně mohla své návrhy upravit. "Nikdy jsme se nebavili o tom, že by prachatická nemocnice neměla mít smlouvy," dodala s tím, že zatím žádná nemocnice novou smlouvu podepsanou nemá, ale někde už jsou dohodnuti.

   "Jinde to udělali bez vládního memoranda, tak nevím, proč tady se čeká," reagovala na to krajská radní za ČSSD Jana Krejsová. "Myslím, že to dohadování trvá příliš dlouho," dodala s tím, že vedení kraje se nelíbí ani návrhy VZP na rušení dalších lůžek. Výměnu oficiálních stanovisek lze sledovat i na stránkách www.nempt.cz.

   Na dotaz zastupitele Jana Klimeše (ČSSD), kdy bude smlouva s prachatickou nemocnicí podepsána, nedokázala ale šéfka krajské pobočky VZP odpovědět. Diskuse se pak začala posunovat k debatě o tom, kolik lůžek v nemocnici zachovat a kolik rušit a o lůžkodnech (době, kterou pacienti tráví v nemocnici po operacích) nebo dojezdových vzdálenostech - relevantnost argumentů obou stran ale nemá šanci laik posoudit.

   Prachatické zastupitelstvo nakonec petici a snahu zachovat stávající rozsah péče v nemocnici podpořilo. Podobně petici podpořili v tomto týdnu i vimperští radní.

   V posledních dnech kandidát ODS na hejtmana Tomáš Jirsa poslal novinářům tiskovou zprávu, ve které tvrdí, že rušení jihočeských nemocnic nehrozí. Mluvčí kraje pak informovala, že vzhledem k tomu, že se téma politizuje a vztahy účastníků vyostřují, svolal hejtman Jiří Zimola jednání s krajskou šéfkou VZP a řediteli jihočeských nemocnic na pondělí 8. října.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: JIHOČEŠI 2012 – Kdo vlastně jste?

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...