Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 OBRAZEM: Srdcem informačního centra na Kvildě je horský les

 KVILDA - 18. prosince 2012 - 9:17 - Lesní palouk, kulíšek nejmenší v dutém stromě, mraveniště pro děti i moderní 3D film – také takové je nové informační středisko Správy NP a CHKO Šumava na Kvildě. To bylo od pondělka 17. prosince po rozsáhlé rekonstrukci za 17 milionů korun trvající zhruba tři měsíce znovu zpřístupněno všem turistům a návštěvníkům.

 Text: Pavel Pechoušek, Správa NP a CHKO Šumava, a Zdeněk Přibyl

 Foto: Zdeněk Přibyl  

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Slavnostního otevření střediska se zúčastnil starosta Kvildy a člen představenstva Euroregionu Šumava Václav Vostradovský, ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek a představitelé všech organizací, které se na tvorbě projektu rekonstrukce a jeho realizaci podílely. Mezi prvními návštěvníky znovu otevřeného informačního střediska byli po novinářích lyžaři z Bavorska a vzápětí po nich zvídavé děti ze Základní školy v Kvildě, které vstoupily se sborově zpívanou písničkou Veselé vánoční hody...

   Generální rekonstrukce Informačního střediska Správy NP a CHKO Šumava na Kvildě trvala necelých 110 dní. Za tu dobu se středisko od základů změnilo. "Návštěvnické prostory už dlouhá léta neodpovídaly tomu, jaká po nich byla poptávka, byly zkrátka moc malé. Byla tu také již okoukaná expozice. Teď návštěvníkům nabízíme kvalitní informace a podívanou představující standard, na který jsme si zvykli všude v Evropě," popisuje Dana Zývalová, vedoucí Informačního střediska na Kvildě.

   Zavřeno kvůli rekonstrukci zde bylo od 3. září. Až do té doby sem letos  zavítalo 65 tisíc lidí. V loňském roce informační středisko navštívilo více než 75 tisíc lidí, což je zhruba 210 lidí na každý den. "To je údaj, který z tohoto střediska dělá bezkonkurenčně nejnavštěvovanější íčko ze všech národních parků v celé České republice. Až za Kvildou je informační středisko v Harrachově nebo Dům Českého Švýcarska, kam každý rok přijde zhruba 35 tisíc lidí," srovnává návštěvnost Matyáš Vitík, mluvčí Ministerstva životního prostředí České republiky.

   Návštěvníci, kteří do informačního střediska na Kvildě dorazí, se mohou nově těšit na velký promítací sál se studovnou a knihovnou v prvním patře. V přízemí je prostor pro zcela novou expozici s těmi nejmodernějšími prvky. Tematicky je věnována horskému lesu. "Jedna část je zaměřená na způsob hospodaření, při kterém se les nechává svému přirozenému vývoji, a druhá na způsob, kdy člověk vývoj lesa usměrňuje. Chceme těm, co navštíví Šumavu, vysvětlit, že neexistuje jen jedna možnost. Oba způsoby fungují na území parku současně a mají zde své místo a opodstatnění,"  vysvětluje Václav Hřebek, vedoucí územního pracoviště Borová Lada Správy NP a CHKO Šumava, který se podílel na přípravě projektu rekonstrukce.

   Příchozí se mohou také těšit na obrazové efekty, promítané v různých částech informačního střediska na stěny i na podlahu. Díky tomu čeká na návštěvníky například skoro pravé borůvčí. "Využili jsme ty nejmodernější technické prostředky," říká s radostí Václav Hřebek. Mezi další lákadla patří i virtuální model Šumavy na velké dotykové obrazovce. Na ní je možné rozkliknout zhruba třicet míst s detailním popisem, fotografiemi a krátkými videosekvencemi. Nechybí ani klasická velká mapa Šumavy s vyznačením Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava.

   Součástí expozice je nepřehlédnutelná odpočinková zóna v podobě zeleného lesního palouku, ze kterého může návštěvník pozorovat nasvětlenou oblohu se siluetami ptáků, ale i rozmanitý život v horském lese. Děti si přijdou na své také při dobrodružné prohlídce modelu mraveniště nebo se sovičkou kulíškem nejmenším mohou nahlédnout do dutého stromu. Malými dvířky v kmeni lze vstoupit i do "kuchyně" lýkožrouta smrkového, kůrovce. 

   Z původní expozice zůstaly jen modely lesních disturbancí - rušivých podnětů, využívající působení polopropustných zrcadel, a několik vycpanin. "Z části prvního patra je promítací místnost pro 45 lidí. Budeme zde promítat filmy tematicky zaměřené na Šumavu, pro děti i dospělé. Návštěvníci tu už nyní mohou vidět zbrusu nový 3D film, který je věnován horskému lesu," připomíná Dana Zývalová. Jako první si ho prohlédli účastníci slavnostního otevření a jeho tvůrce odměnili potleskem. 

   Ze zmíněných více než 17ti milionů korun včetně DPH vyšly stavební práce zhruba na pět milionů korun, na 12 milionů korun pak nová expozice. Z 90ti procent přispívá na náklady prostřednictvím Operačního programu životního prostředí Státní fond životního prostředí, 10 procent zaplatí Správa NP a CHKO Šumava. Pro letošek se jedná o největší investiční akci ve všech informačních střediscích správy parku.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...