Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 CHLUMANY: Volnočasový areál u rybníka dostává svoji tvář

 CHLUMANY - 9. prosince 2012 - 12:07 - Svoji budoucí tvář postupně získává areál u rybníka v Chlumanech. Vzniknout tu má ojedinělý prostor pro volný čas. Začalo se rekonstrukcí rybníka před třemi roky a v příštím roce má přeměna areálu pokračovat. Celkový rozpočet projektu se blíží částce čtyři a půl milionu korun a chlumanské zastupitelstvo rozhodlo o jeho realizaci po několika etapách.

 Připravila: Ivana Vlková, starostka Chluman

Reklama u nás se vyplatí. Více...  

   Kompletní rekonstrukcí prošel rybník v Chlumanech v roce 2009. Během ní se uskutečnilo jeho odbahnění a oprava hráze spolu s opravou bezpečnostního přepadu. Obec nechala tehdy bahno z rybníka vyvézt do jeho bezprostřední blízkosti. Vznikla tak plocha navazující na rybník a splývající s volnou krajinou. Chlumanští se rozhodli utvořenou plochu využít a připravili po diskusi s obyvateli obce i místními spolky projekt volnočasového areálu. Ten nevyužívanou plochu zhodnotí a poskytne prostor pro mnohé aktivity v Chlumanech.

   Jelikož rozpočet přeměny plochy na volnočasový areál je pro Chlumany značně finančně náročný, celkové náklady na přestavbu jsou okolo 4.500.000 korun, rozhodli se zastupitelé celý projekt rozdělit na etapy a realizovat přeměnu areálu postupně. A to se také daří.

   V letošní roce byly dokončeny I., II. a III.etapa – byla upravena celá plocha budoucího volnočasového areálu, vysázeny vzrostlé stromy a také keře, vznikla část mlatových ploch, celá plocha byla zatravněna a byl proveden i bezpečnostní řez vzrostlých dubů na hrázi rybníka. Všechny etapy byly podpořeny dotacemi, stejně tak jako v roce 2010 vyhotovení celé technické dokumentace volnočasového areálu u rybníka.

   Na financování všech etap se podílel Krajský úřad Jihočeského kraje, a to prostředky z programu Tvorba krajiny a podpora biodiverzity, a také Státní fond životního prostředí prostřednictvím dotace z programu pro vítěze ocenění Zelená stuha.

   V roce 2013 by měla přeměna areálu dále pokračovat. Obec by zde ráda postavila dřevostavbu, sloužící jako zázemí pro různé akce, a také dřevěné molo do rybníka.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...