Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 OBRAZEM: Pohled do minulosti Prachatic je nyní kompletní

 PRACHATICE - 28. října 2012 - 8:24 - Druhou část stálé expozice nazvané Pohled do minulosti města otevřelo Prachatické muzeum v pátek 26. října. Podařilo se tak zkompletovat novou expozici mapující základní etapy vývoje Prachatic, která v muzeu chyběla. První část, představující historii města od nejstaršího středověkého osídlení do roku 1848, byla zpřístupněna veřejnosti v průběhu letošní červnové Muzejní noci. Nově otevřená část expozice mapuje vývoj Prachatic od poloviny 19. do konce 20. století a byla vybudována v rámci projektu 700 let od první písemné zmínky o Prachaticích.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Novou část expozice Pohled do minulosti města charakterizují dvě stěžejní figury. "Je to jednak mladá dáma přijíždějící do proslulých prachatických Lázní sv. Markéty, a dále gymnaziální profesor zachycený při výuce svého žáka a chystající se na naučnou vycházku po Prachaticích," uvedl vedoucí odborného oddělení Prachatického muzea, historik František Kubů. Ten také na úvod přečetl dopis ředitele muzea Pavla Fencla, jenž především poděkoval všem, kteří se na přípravě expozice podíleli.

   Návštěvníci mohou i v druhé části expozice načerpat nepřeberné množství poučných i zábavných informací na dvanácti vystavených panelech. Dobové fotografie nabízejí například srovnání dřívější a dnešní podoby některých prachatických ulic. Příchozí určitě neminou bez povšimnutí ani ukázky různých předmětů ve vitrínách. Nechybějí staré fotografie, odznaky či ukázky bankovek a mincí. Své zájemce si najde i jídelní lístek z prachatického hotelu Kronprinz Rudolf (dnešní Černý medvěd) z roku 1908. Za zmínku stojí z tehdejších specialit například srnčí hřbet s brusinkami či husí pečínka se zelím a knedlíkem. Porovnat lze i ceny. Stejně tak už při vernisáži budily pozornost i úsměv přístroje a technika z našich domácností z doby nedávno minulé.

   Stálá expozice Pohled do minulosti města je stejně jako celé Prachatické muzeum na Velkém náměstí otevřena do konce roku. Až do konce listopadu od čtvrtka do neděle, 10:00 až 16:00, zavřeno je od pondělí do středy. V prosinci tu bude otevřeno od úterý do neděle, 12:00 až 16:00, v pondělí zavřeno. Letošní novinku - dny otevřených dveří s volným vstupem o poslední neděli v měsíci - mohou návštěvníci využít ještě 25. listopadu a 30. prosince. Nová sezona muzea začne příští rok v dubnu. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...