Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 OBRAZEM: Prachatičtí baráčníci městu k výročí republiky

 PRACHATICE - 26. října 2012 - 12:50 - Slavnostní sezení k blížícímu se Dni vzniku samostatného československého státu uspořádala ve čtvrtek 25. října prachatická Obec baráčníků Vitoraz spolu s Městem Prachatice. Stylově vyzdobenou zasedací místnost v Nové radnici zaplnili baráčníci většinou v krojích - svérázu, vítali hosty i své členy chlebem a solí, nabízeli posvícenské mětýnky. Došlo i na zpěv děvčat Šímových a tanec členů country klubu prachatické Městské organizace důchodců. Závěr patřil baráčnické hymně Baráčník být.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Po tradičním ceremoniálu baráčnického sezení, zahrnujícím obřadní oslovení, poklep na právo, vzpomínku na zemřelé, a také stvrzení zápisu z minulého sezení, který pořídila tetička syndička Jarka Davidová, přivítala rychtářka prachatické Obce baráčníků Vitoraz Jaroslava Lelková hosty ze spolupracujících spolků a především starostu Prachatic Martina Malého. Ten ocenil, že prachatičtí baráčníci patří k těm spolkům, které nikdy nezapomenou na výročí republiky. V krátkém historickém ohlédnutí připomněl, že Češi jsou hrdým, tisíce let se utvářejícím národem, a to už od keltských Bójů, kteří dali zemi původní jméno Bojohaemum.

   "Do naší historie patří na nejpřednější místo vznik Československé republiky v roce 1918, u kterého stáli především Tomáš Garigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik," uvedl starosta Martin Malý. Ocenil rovněž velkou odvahu  prachatických Sokolů, kteří už v roce 1903 vyzdobili průčelí svého Národního domu sokolskými a českými symboly. "Děkuji vám, baráčníkům, za to, že se hlásíte k tradici českého národa a češství, udržujete staročeské zvyky a tradice, vzájemně si pomáháte a také pravidelně slavíte vznik republiky," řekl Martin Malý.

   Tetička vzdělavatelka Olga Korbelová ve svém tradičním příspěvku tentokrát vzpomněla dvou profesorů, kteří v minulosti působili v prachatickém gymnáziu. Prvním z nich byl Gustav Adolf Lindner, který jako ředitel stál od roku 1871 jeden rok v čele zdejšího gymnázia. Později se jako český profesor Karlo - Ferdinandovy university v Praze stal zakladatelem moderní české pedagogiky. Je považován za druhého nejvýznamnější pedagoga po J. A. Komenském.

   Další vzpomínka baráčníků patřila akademickému malíři a gymnaziálnímu profesorovi Václavovi Štětkovi. Tento muž s duší umělce po řadě let, která prožil jako důstojník za první světové války, vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění u profesora Vojtěcha Hynaise. Od roku 1927 působil na Českém státním reformním gymnasiu v Prachaticích, kde vyučoval kreslení, ale také krasopis a matematiku, do roku 1940. Václav Štětka se věnoval především olejomalbě a svá rozměrná plátna tvořil hlavně v plenéru. Při pobytu v Prachaticích maloval i stavbu Husinecké přehrady...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...