Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 OBRAZEM: Senzační půlroční fotografický maratón seniorů

 PRACHATICE - 22. října 2012 - 19:18 - Ojedinělý šestiměsíční fotografický maratón prachatických seniorů dospěl úspěšně do cíle. V rámci projektu nazvaného Půlroční si týden co týden předávali senioři mezi sebou fotoaparát a fotografovali svůj život. Organizátorům se tak sešlo více než 2500 fotografií od jednadvaceti autorů, manželských párů a seniorských kolektivů. Slavnostní vyhodnocení snímků v pátek 19. října doplnila také fotografická dílna za účasti profesionálních fotografů.

 Text: Hana Rabenhauptová, foto: Zdeněk Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Místem vyhodnocení projektu Půlroční se stal prachatický Klub SENSEN v ulici SNP Na sadech. U senzačních seniorů zavoněla káva, zachutnal i dobrý čaj s koláčky, ale především klub neskutečně zkrášlilo více než sedmdesát porotou vybraných fotografií. Bylo z nich dobře patrné, že senioři citlivě vnímají svět kolem sebe a jsou velmi aktivní. A to také bylo cílem vyhlašovatele, kterým se stalo Město Prachatice v rámci probíhajícího Evropského roku Aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012, a také v rámci kampaně Obec přátelská rodině.

   Sešly se tu vedle sebe mnohé obrázky přírody, květin či zahrádek, zvířat, domů a hlavně lidí, zejména seniorů, a jejich obdivuhodných aktivit - plavání, cvičení, masáží, jazykových kurzů, výletů, rekondičních cvičení a pobytů nebo malování, odpočinku, ležení, luštění křížovek, čtení novin, práce na počítači, fotografování, vaření, cestování, zpívání, tancování, hlídání vnoučat, návštěv, setkání u kávičky, hledání a nacházení hub, opékání u táboráku, pečení, jednání a schůzování, zapojování se do soutěží, dodržování tradic...

   Slavnostního vyhodnocení se zúčastnila prachatická radní Andrea Tajanovská, vedoucí odboru sociálních věcí radnice Jaroslava Hauptmanová a fotografové - členové poroty Zdeněk Přibyl z internetového deníku  PRACHATICKOnews a Karel Rabenhaupt z Klubu SENSEN. Vyhlášení navštívili také jihočeský spisovatel Hynek Klimek a kameraman a režisér Jan Voldřich ze Studia JVP. Pozvání přijali i další milí hosté - profesionální fotografové David Veis z České tiskové kanceláře a Václav Pancer mladší z Deníku, rodák z Prachatic. 

   Snímky seniorů hodnotila jak odborná porota, tak také laici, včetně studentů z Vyšší odborné školy sociální při své praxi na městském úřadu. Hodnocení bylo také vyhlášeno prostřednictvím Radničního listu i na městském prachatickém webu. 

   Po předání diplomů a cen autorům následoval malý fotografický workshop. Při něm se probíraly jednotlivé fotografie, autoři se spolu s hosty zamýšleli, jak snímaná témata ještě lépe nebo trochu jinak uchopit, a tak zvýšit působivost snímků. Fotografové mnohým seniorům dodali odvahu k dalšímu pokračování v jejich fotografických pokusech. V diskuzi o sobě někteří autoři například řekli, že fotoaparát měli v ruce poprvé před půl stoletím, a pak až nyní. Přesto byly výsledky v řadě případů přímo výborné. Po zásluze proto všichni autoři dostali Půlroční účastenský list, ženy i s květinou, a k tomu možnost zapojit se do výuky na počítači v prachatickém Klubu SENSEN v ulici SNP 559 každou středu od 9:00 do 11:00 hodin. A my se můžeme jen těšit na další nápady senzačních seniorů.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...