Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 Bývalý starosta Miroslav Bojanovský dostal Cenu města

 PRACHATICE - 25. září 2012 - 13:23 - Prachatické zastupitelstvo v pondělí 24. září rozhodlo, že udělí Cenu města Prachatic bývalému starostovi a čerstvému osmdesátníku Miroslavu Bojanovskému. Pro hlasovali všichni přítomní zastupitelé.

 Text: Zdeněk a Tomáš Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Na Cenu města, kterou představuje pamětní list, věcný dar v hodnotě do tisíce korun a třicet tisíc korun, Miroslava Bojanovského navrhla trojice zastupitelů - jeho nástupce ve funkci starosty Jan Bauer, Václav Rosa a Milan Bolek.

   Miroslav Bojanovský pochází z Kundratic u Žďáru nad Sázavou v dnešním kraji Vysočina. Do školy chodil v Křižanově, střední vystudoval v Třebíči a vysokou zemědělskou v Brně. Na učení měl, jak se říká, buňky, ale stejné uznání sklízel za svoji zručnost a schopnost se přiučit všem ručním pracem. Prokázal to už jako student v praxi. "Dělal jsem na umístěnku v jednom Jednotném zemědělském družstvu na Moravě, a tam neměli nikoho ke koním. Tak jsem se přihlásil a byl jsem chlap ke koním. Když bylo třeba, jezdil jsem chlap na traktor, pletl košíky nebo dojil krávy. Všechno mě bavilo," vypráví  Miroslav Bojanovský.

   V roce 1959 nastoupil zaměstnání ve Strojní a traktorové stanici (STS) Prachatice v Těšovicích. Zase na umístěnku. Pro ty, kteří se s tímto slovem ještě nesetkali, jen stručně: Jak bylo tehdy zvykem, dostal to po absolvování školy příkazem. Oficiálně šel už do pohraničí. V "traktorce" se zabýval třeba zemědělskými projekty na rekultivace a meliorace. Rok působil na zemědělském odboru Okresního národního výboru.

   V roce 1969 se stal předsedou Svazu družstevních rolníků v Prachaticích. Z této funkce po změně politického vedení země se vrátil s nebezpečnou nálepkou po politických prověrkách jako "pravicový oportunista" zpátky za stůl v STS. I poté, v nemilosti, si však našel uplatnění, a to při tzv. prověrkách půdy. "Chodili jsme výhradně pěšky, terénem, a byla to pěkná práce. Od té doby nám prochozenou Šumavu jako málokdo," směje se Miroslav Bojanovský.

   Sametová revoluce v osmdesátém devátém měla však změnit život i jemu. "V roce 1990 jsem byl zvolen do prachatického zastupitelstva za zemědělce. Starostou se tehdy stal Zdeněk Černý. A když ten končil, převážně ze zdravotních důvodů, přišel za mnou Václav Svoboda, jestli bych s ním šel do vedení. A než jsem se nadál, byl jsem zvolen starostou. Což jsem si nikdy nepředstavoval ani ve snu," vypráví Miroslav Bojanovský. "Byla to ale vzrušující doba a práce většinou se šikovnými lidmi," dodává. Připomeňme alespoň, že během šesti let starostování "Bojana", jak mu přátelé říkají, se řešilo zejména převzetí kasáren do majetku města, plynofikace města, vybudování nové skládky komunálního odpadu na Libínském Sedle a připravovala a rozjížděla se výstavba čistírny odpadních vod jako nezbytné podmínky dalšího rozvoje Prachatic.

   Miroslav Bojanovský také například prosadil podrobnou inventuru všech obrazů v majetku města ztvárňujících Prachatice. "Dnes by z nich mohla být třeba krásná obrazárna vedle stálé expozice O. H. Hajeka," má jubilant stále zajímavé nápady. A má je i kde uplatňovat. Nedávno se stal předsedou Rady seniorů města, pracuje také v komisi životního prostředí. "Miroslav Bojanovský je neustále aktivní a pořád spojený s životem našeho města. Jsem za to moc rád," uvedl starosta Prachatic Martin Malý.

   Skromný, slušný a poctivý člověk Miroslav Bojanovský je i rodinný typ. S manželkou jsou spolu 56 let, narodily se jim dvě dcery, mají dvě vnoučata, jedno pravnouče a další pravnučka je na cestě. Možná však každý neví, co je hlavním koníčkem našeho jubilanta. "Sadařství," řekne se svým tichým, ale zářivým a stále dost klukovským úsměvem. A dodá stejně stručně: "A fytopatologie." To je ochrana rostlin, pro ty z nás, kteří by potřebovali překlad. O tom všem by ale mohl nejlépe vyprávět jeho sádek na chalupě v Jámě. Jablíčka z jeho stromu se také dostala prostřednictvím kamery Jana Voldřicha do jedné pěkné písničky. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: JIHOČEŠI 2012 – Kdo vlastně jste?

PR: VYKUPUJEME PADANÁ JABLKA

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...