Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 Festival chutí Ryby a víno zve už posedmé do Prachatic

 PRACHATICE - 12. září 2012 - 10:46 -  Sedmý ročník národní eno-gastronomické přehlídky Ryby a víno v Prachaticích pozve milovníky správné kombinace dobrého jídla a pití k návštěvě už tento pátek a sobotu. Místem jejího konání se stanou historické prostory prachatické Staré radnice na Velkém náměstí - Radniční sál, radniční sklepy a arkády právě ve Dnech evropského dědictví - svátku památek.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Přehlídky se zúčastní na čtvrt stovky vinařství z Čech a Moravy se stovkou vzorků vín včetně pátého ročníku prachatického vína Via aurea a největší rybářské společnosti a svazy."Na arkádách bude instalováno kuchařské studio, kde bude mistr kuchař z Třeboně předvádět a moderovat své kuchařské umění - pokrmy z ryb a rybí speciality. Mimo pokrmů z čerstvých ryb - kapra, amura, štiky, candáta, sumce, pstruha a sivena - budou prezentovány vynikající uzené ryby a výrobky studené rybí kuchyně. Chybět nebudou ani plody moře," zve k návštěvě ředitel přehlídky Michal Kočan.

   Hlavní program pro veřejnost v prostorách Staré radnice - degustace ryb, rybích pokrmů a vín - bude připraven v pátek 14. září od 16:00 do 22:00 a v sobotu 15. září od 11:00 do 19:00 hodin.

   "Hlavním smyslem přehlídky je podpora výchovy a osvěty v oblasti stravovací a vinařské kultury a propagace a podpora kvalitních domácích potravin - sladkovodních ryb a vín. Mluvíme zejména o tzv. snoubení pokrmů a vín , neboli harmonickém prolnutí chutí jídla a vína. Další cíl tohoto projektu je v oblasti cestovního ruchu přilákat širokou veřejnost a množství turistů na tzv. zážitkovou gastronomii. Město Prachatice je skutečně renesančním skvostem, a tyto přehlídky si nemohly najít lepší prostředí k propojení zážitkové a poznávací turistiky," říká Michal Kočan. Stále rostoucí kvalitu přehlídky a její věhlas daleko za hranicemi města, i na vinařské Moravě, potvrzuje z vlastní zkušenosti i prachatický starosta Martin Malý.

   Součástí přehlídky bude i zajímavý doprovodný program, například po oba dny průběžně probíhající ukázky filetování sladkovodních ryb, které tradičně předvedou studenti Střední rybářské školy Vodňany. V akváriích si budou moci návštěvníci prohlédnout sladkovodní ryby a raky díky Výzkumnému ústavu rybářskému a hydrobiologickému z Vodňan. Výtěžek z aukce archivních vín, která se uskuteční při slavnostním pátečním zahájení přehlídky, půjde tentokrát na zlepšení komfortu dětských pacientů v prachatické nemocnici. 

   Zajímavá bude jistě i akce Štědrovečerní víno, zaměřená na výběr vín vhodných ke štědrovečerní večeři, konkrétně k tradičnímu smaženému kaprovi. Návštěvníci si jistě nenechají ujít ani prohlídku vystavených fotografií s přírodní a rybářskou tematikou Vodní svět, jejich autorem je Michal Kočan mladší. Další podrobnosti z programu najdete zde.



   Hlavní organizátor přehlídky Michal Kočan na tomto projektu spolupracuje od samého počátku s Městem Prachatice, které je jeho generálním partnerem. "Máme od radnice plnou podporu. Dále spolupracujeme s Ministerstvem zemědělství ČR, Státním zemědělským a intervenčním fondem, Vinařským fondem ČR, Rybářským sdružením ČR a hlavně s našimi vinaři a rybáři, bez kterých by to nešlo," uvedl Michal Kočan. Záštitu nad přehlídkou převzali ministr zemědělství Petr Bendl a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: HLEDÁTE DOBŘE PLACENOU PRÁCI?

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...