Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 ROZHOVOR s novým ředitelem šumavského národního parku

 ŠUMAVA - 14. srpna 2012 - 11:39 - Na Borových Ladách jsme při fotbalovém turnaji O Zelený pohár vyzpovídali nového ředitele NP Šumava Jiřího Mánka.

 Text: Ladislav Beran

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

Mohl byste se našim čtenářům představit?

Je mi 40 let, vystudoval jsem gymnázium ve Vimperku, pak Přírodovědeckou fakulta UK Praha. Jsem dvacet let ženatý a máme tři děti. Žiji v Záhoříčku u Čkyně ve srubu ze slovenské kulatiny s výhledem na Boubín a Bobík.

Co bylo nejdůležitější při nástupu do funkce - bylo potřeba něco změnit, nebo budete pokračovat v nastolené cestě minulým ředitelem Janem Stráským?

Pan ředitel Stráský byl v NP Šumava s jasně stanovenými úkoly po dopředu definovanou dobu. Dostal přízvisko krizový manažer a jeho úkolem bylo vyvést Šumavu z krize. Měl nastolit klid v regionu, pomoci připravit nový zákon o NP Šumava, měl vyhlásit Návštěvní řád a hlavně zastavit kůrovcovou kalamitu. Vše bezpochyby velmi dobře vyřešil a proto se dá říci, že krize pominula. Proto mám já pozici mnohem lehčí. Mohu nyní v klidu připravit koncepční a dlouhodobou strategii péče o svěřené území. Na tom se již pracuji v podobě přípravy nové zónace a zejména nového plánu péče. Oboje bych rád ukončil ještě tento rok. V zásadě hodlám pokračovat v blízké spolupráci s regionem, ale navíc chci podporovat i malé podnikatele, kterým budu lákat lidi na Šumavu cíleným marketingem. Určitě budu mít více prostoru pro konkrétní projekty, jako je lepší péče o bezlesí, určitě také trošku jinak nastavíme péči o lesy, protože bude více času i prostoru pro skutečnou práci a nejen pro likvidaci kůrovcové kalamity, kterou nám zde zanechali naši předchůdci.

Jsme v polovině turistické sezóny, jaká ta letošní zatím je?

Návštěvnost IS je v letošním roce zatím o něco nižší než v roce 2011. Nejvíce navštěvované IS je stále Kvilda. Pracovníci informačních středisek poskytují návštěvníkům informace o Šumavě, o zajímavých lokalitách a turistických cílech, možnostech ubytování v okolí, doporučí možné turistické trasy, atd. V každém IS je nabídka propagačních materiálů zdarma i k prodeji a různé upomínkové předměty. Od letošního roku je možno v "íčkách" Správy NP zakoupit novou řadu certifikovaných výrobků ze Šumavy tzv. originální produkty. Po celou sezónu připravují pracovníci IS různé programy pro veřejnost, např. Stará řemesla Šumavy - jarmark nebo Středočeské hry na Stožci, Výroba páteříků ze Šumavy na Březníku, ale i cestopisné přednášky v sále IS Kašperské Hory. Kompletní nabídka akcí pro veřejnost je v brožurce Programy pro veřejnost, která je k dispozici zdarma na všech IS nebo na našich webových stránkách.

Národní park spolupracuje se základními školami, které jsou na území parku, bude i v novém školním roce tato aktivita pokračovat a jaké bude případné téma?

Ano, spolupráce se školami bude probíhat i v příštím roce. Do konce srpna bude na našich webových stránkách uveřejněna nová nabídka výukových programů pro školní rok 2012/2013. Novinkou bude řada nových výukových programů. Partnerské školy obdrží pro své prvňáčky k 1. září sešity Národního parku Šumava. Také všichni účastníci výukových programů partnerských škol obdrží během roku speciální sešity NP Šumava. Jako odměna za pravidelnou účast na výukových programech obdrží všechny třídy motivační kalendář "Vnímání šumavské přírody".

Je síť cyklostezek v NP dostačující a nepřipravuje se do budoucna její rozšíření?

Myslím si, že síť cyklotras je na území národního parku jedinečná především svým rozsahem a kvalitou povrchu. Cyklisté především oceňují, že většina cyklotras je bez provozu aut a vedou k víceméně všem atraktivním cílům v NP. O rozšíření sítě cyklotras uvažujeme ze dvou pohledů: 1) budováním nových cyklostezek podél frekventovaných silnic z důvodu usměrnění návštěvníků z důvodu jejich bezpečnosti. Naším cílem je páteřní cyklostezka přes celý NP. 2) Rád bych využil některé lesní cesty s kvalitním povrchem pro rozšíření možností výletů pro cyklisty. Nejsou to rozhodně pouze důvody ochrany přírody, ale především finanční náročnost při budování nových stezek.

Bude se v národním parku i přes složité ekonomické podmínky pokračovat s údržbou bílé stopy, tedy běžeckých stop?

Bílá stopa je výborný projekt, který Správa NP samozřejmě podporuje. Nicméně jej kromě drobných příspěvků veřejnost nijak nefinancuje. Pro nadcházející zimu v rozpočtu Správy určitě nebudou žádné prostředky na jeho finanční podporu. Nicméně jsem inicioval vznik studie, která má za úkol vypracovat optimální model jak v podmínkách Šumavy nastolit režim zpoplatnění běžeckého lyžování. Na studii pracují odborníci, kteří se budou inspirovat i podobnými modely v řadě evropských zemí. Studie by měla být hotova na konci roku a bude uhrazena z prostředků SFŽP v rámci tzv. KIPRu (Krajinný integrovaný plán rozvoje specifické oblasti Šumava). Zároveň však Správa NP, naprosto nad rámec svých povinností a závazků sama aktivně hledá možnosti jak pro tuto žádoucí sportovní aktivitu v NP Šumava najít sponzory, kteří by bílou stopu sponzorovali. Proto se nechme překvapit, jak to v nadcházející zimě bude, ale již dlouho je jasné, že se za údržbu stop na Šumavě bude muset platit, obce to ze svého samy táhnout nemohou.

Vím, že máte rád sport, zejména turistiku a běžky - je nějaké místo či akce, na které vás můžeme potkat?

Určitě jich je plno. A to na jaře, v létě, na podzim a nejvíce v zimě. Máme tři děti, které sportují a závodí. Dokonce manželka provozuje malý sportovní oddíl pro děti z okolí Čkyně, kde i já pomáhám trénovat. Proto se pravidelně zúčastňuji všech závodů na horských kolech v rámci Jihočesko-bavorského seriálu, pak podzimních krosů na Vodníku i na Zadově a pak je to v zimě každý závod žactva i dorostu v běhu na lyžích, které jsou nejenom v Jihočeském kraji, ale po celé republice i mimo ni.

Vaše děti mají vynikající sportovní výsledky a daří se jim zejména v bílé stopě. Jak vy osobně vnímáte jejich úspěchy?

S manželkou jsme oba aktivně závodili až do juniorského věku, tedy to mají naše tři děti jako samozřejmou součást života. Jsme rádi, že se jim daří. Je to pro nás samozřejmě satisfakce za všechny ty tisíce hodin co s nimi trávíme, vozíme je na tréninky a závody. Pro manželku je péče o děti práce na plný úvazek. Já jim pak věnuji každičký volný víkend a někdy i odpoledne všedních dnů a jdu s nimi na kolo nebo na běžky. Není to tak, že děti doprovázíme na některé závody. Doprovázíme je úplně na všechny závody a samozřejmě to prožíváme naplno. Já si osobně moc nevybírám dovolenou mimo zimní měsíce, ale pak to doháním v zimě. Zvláště na republikové závody odjíždí už ve čtvrtek nebo v pátek a jsem opravdu na každém jejich závodě. Tam nejenom fandím, všechno natáčím na kameru a fotím na foťák, ale taky se snažím pomoci trenérům upravovat a připravovat lyže. Po závodech pak všechno znova prožíváme u videa, kde si všechno donekonečna pouštíme a rozebíráme.

Jste Šumavák, znáte různá místa a zajímavá zákoutí - najde se nějaké, které byste našim čtenářům doporučil?

Šumava je veliká a je plno míst, která lze doporučit. Ať už to jsou zákoutí Hamerského potoka, který teče z Horské Kvildy na Antýgl, nebo Rankl kde žil slavný šumavský silák Rankl Sepp. Úžasná je vycházka po červené značce z Knížecích Plání na Strážný, výšlapy na německý Luzný ze všech možných stran, anebo třeba nově otevřená stezka s vyhlídkovou věží v dříve těženém rašeliništi na Soumarském mostě nebo Areál lesních her ve Stožci. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: HLEDÁTE DOBŘE PLACENOU PRÁCI?

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...