Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 Radnice řeší financování sociálních služeb, jsou ohroženy

 PRACHATICE - 13. srpna 2012 - 16:20 - Prachatická radnice řeší nový způsob jak přispívat na provoz sociálních služeb ve městě. Těch je tu osmnáct. Vláda jim ale financování ze státního rozpočtu omezuje a chce po městech spoluúčast. Požadavek na nový způsob financování sociálních služeb vzešel také z diskusního fóra Zdravého města.

 Text: Tomáš Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Nad novým způsobem financování sociálních služeb se sešly nejprve neziskové organizace, které se shodly, že chtějí nový transparentní způsob financování od města, ale neshodly se na způsobu. Až z komise sociální a prevence kriminality vzšel návrh na vytvoření grantového systému a její předseda navrhl, aby město vyčlenilo z rozpočtu na sociální služby 2,5 milionu korun.

   V současnosti radnice dává na některé sociální služby 155 tisíc korun a osm set tisíc korun na pečovatelskou službu. Rozpočet osmnácti sociálních služeb v Prachaticích je ale zhruba 75 milionů korun a Ministerstvo práce a sociálních věcí chce po městech zhruba desetiprocentní spoluúčast - tedy zhruba 7,5 milionu korun. "Jde o to, aby se ukázalo, jestli města o dané sociální služby stojí," vysvětlil předseda komise sociální a prevence kriminality Júsuf Traore.

   Bez zvýšení spoluúčasti města nemusí podle předsedy komise některé sociální služby přežít. "Teď, když tady jsou, tak to není problém, ale když tu nebudou, tak ty problémy nastanou," řekl Júsuf Traore. "Když tu nebudou, tak se o rodiny v těžkých životních situacích, děti, seniory, bezdomovce, závislé, lidi v krizi a další starat nikdo nebude," dodal s tím, že nezanedbatelný je i finanční přínos sociálních služeb. Velká část jejich rozpočtů ve městě zůstává v podobě zaplacených nájmů nebo výplat zaměstnanců a dalších výdajů.

   Ve vedení města ale zatím ke shodě na novém systému nedošlo. Většinovou podporu zatím nemá ani grantový systém ani částka 2,5 milionu, kterou navrhl předseda komise. "Je to jen třetina z toho, co požaduje Ministerstvo práce a sociálních věcí," dodal Júsuf Traore. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: HLEDÁTE DOBŘE PLACENOU PRÁCI?

PR: Provádíme opravy vozu po krupobití bez porušení laku!

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...