Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 FOTO: Nová fasáda Národního domu se představila veřejnosti

 PRACHATICE - 3. srpna 2012 - 8:28 - Dlouho zvědaví obyvatelé Prachatic byli spolu s turisty ve středu 1. srpna odpoledne na Velkém náměstí svědky nevšedního okamžiku - slavnostního odhalení nové fasády Národního domu. Restaurátoři tu za necelé dva měsíce obnovili původní technikou sgrafita se sokolskými motivy a symboly z roku 1903. Centrum městské památkové rezervace je tak bohatší o další krásnou fasádu.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Odhalení nové fasády se spolu s obyvateli a návštěvníky města zúčastnili starosta Prachatic Martin Malý, starosta prachatického Sokola Václav Pancer, rychtářka prachatické Obce baráčnické Vitoraz Jaroslava Lelková, sokolové, baráčníci a další osobnosti veřejného života. Slavností provázeli hudebníci z evropsky proslulého Klarinetového souboru Prachatice. Přítomní mohli na závěr slavnosti ochutnat koláčky, které pro ně připravili pekaři ze STROOM v Dubu.

   Fasáda je dílem dvorních a po desítky let osvědčených restaurátorů prachatické městské památkové rezervace, kterými jsou Tomáš Skořepa a Jiří Mašek. Jejich úkolem bylo vytvořit zcela nová sgrafita, protože ta původní byla před válkou z fasády zcela odstraněna. Pomáhaly jim při tom historické fotografie, které poskytl dlouholetý prachatický archivář PhDr. Václav Starý. V detailech, které fotografie do důsledku nezachovaly, však museli restaurátoři - umělci vložit do díla i vlastní fantazii. Jak se jim to podařilo, se můžete přesvědčit v naší fotoreportáži. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: RŮŽIČKA nářadí nástroje o vás pečuje od roku 1992

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...